Общество

Как действат руските доброволци по време на пандемията от коронавирус?

Хиляди смели хора по цялата страна носят храна и лекарства на тези, които са принудени да останат вкъщи на самоизолация.

„Скъпи баби от нашия дом, казвам се Гоша и живея в квартира номер 5. В нашия град пламна коронавирусът. И вие сте изложени на риск. Затова ви молим да не излизате, а да останете вкъщи. Ние, вашите съседи, ще се погрижим за вас. От какво имате нужда в момента? Ние ще ви го донесем безплатно. Пазете се!“

В средата на март, когато повечето руснаци над 65-годишна възраст бяха помолени да си останат вкъщи, постери с призиви като този отгоре започнаха да се появяват в големите жилищни блокове.

София Сандурска/Агенция „Москва“

Тъй като ситуацията с коронавируса се влошава, повечето руски регионални власти решиха да наложат строги карантинни мерки и да накарат хората от всички възрасти да си останат вкъщи. В такъв случай на съседите не им е позволено да продължат да помагат, нещо повече – те могат да навредят както на себе си, така и на тези, на които помагат. Затова доброволците излизат на сцената. Добре подготвени, образовани и с добра защита.

Кои са доброволците

В Русия отдавна съществува голямо количество доброволчески организации. Грубо казано, всички региони, градове и области имат свой собствен клон доброволци, които вече са били обучени и подготвени как да действат.

Разпространено по цялата страна движение, наречено „Ние сме заедно“, стартира през седмицата на 30 март. То е организирано и подготвено от Асоциацията на руските доброволци, които имат опит в подобни ситуации. Също така, те създадоха уебсайт https://мывместе2020.рф, където се намират простички анкети за доброволци, които искат да се регистрират, и за хора, които се нуждаят от помощ.  

Всички потенциални нови доброволци, които са достатъчно смели да излязат и да помогат на хората, преминават през онлайн интервюта. Следващата стъпка е проверка на това дали те са пътували извън страната в последните 14 дни. Всички доброволци следват задължителни указания и инструктаж, никой не действа сам. Те също така имат средства за защита, маски и ръкавици. 

Седмицата от 30 март до 5 април беше обявена неработна, а руските университети бяха пуснати във ваканция, така че много студенти активно се включиха в каузата.

Какво правят доброволците

Голяма част от работата е да се погрижат за всички приложения за помощ, които се увеличават всеки ден. Координатори приемат обаждания от хора и организират работата на доброволците.

София Сандурска/Агенция
София Сандурска/Агенция „Москва“

Само в Москва има около 1.8 млн. хора над 65-годишна възраст, 20% от които са сами, без никаква помощ от роднини. Доброволци в Москва помагат на пенсионери в техните области – тези, в които те могат да стигнат пеша, без да използват публичен транспорт.

Всеки човек може да се обърне за помощ – доброволците купуват всичко от списъка на заявителя: храна, лекарства, както и всички други необходими неща.

Те също така могат да изхвърлят боклука, и най-важното, да разхождат кучета или да им носят храна. Сред доброволците има и професинални кучешки експерти, които се справят със сложни ситуации.

Много хора, участвали в благотворителни акции от различен характер, сега променят насоката си. Албина от Татарстан, например, сега помага не само на деца, но и на пенсионери. „Това е мой граждански дълг – да помагам“, казва тя. Преводачите и хората с коли активно предлагат своята помощ по разни начини – от превоз до обучение.

Друго задължение на доброволците е да доставят информация на хората в изолация. Те трябва да са уверени, че тези хора имат най-новите и най-достоверните данни, и че са запознати с издадените от органите правила и норми на поведение по време на пандемията.

Подкрепа за медицинския персонал

В ситуацията с коронавируса също така сё появи нов вид доброволци, помагащи на докторите, които работят непрестанно, и даже нямат време за ядене.

Иля Питалев/Sputnik
Иля Питалев/Sputnik

Услугата Яндекс Такси отпусна около 1000 автомобила, които да помагат с транспортирането на медицинско оборудване. В същото време различни услуги за храна са готови да предоставят безплатни продоволствия на лекари директно на работното им място.  

Когато московчанката Людмила Голубкова разбира, че работници в болниците нямат защитни средства, започва групово финансиране и събира 130 000 рубли (около €1560). С тях купува защитни костюми, ръкавици, маски и очила, които изпраща в различни болници. (Ти също можеш да помогнеш като натиснеш тук)

Тя също събира психолози, за да помогнат на докторите, които се преуморяват и са в постоянна опасност.

В регионите са сформирани различни организации за подпомагане на лекарите. Доброволците се грижат за повикванията на гражданите и дават указания как да се действа в различни ситуации, така че хората да не смущават докторите, които се занимават със спешни случаи по коронавируса.

Наскоро главният лекар в основната московска болница за COVID (който също скоро беше диагностиран като позитивен) отвори достъп за всички към професионална група, където медицински работници обсъждат своите професионални проблеми. Стотици чуждестранни медици се присъединиха към нея – и група доброволни преводачи помагат на хора от различни страни да споделят своя опит. 

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest