Как действа руското космическо разузнаване?

Тези системи имат за задача да наблюдават движението на терористи в горещите точки на света, да хакват криптирана комуникация и да идентифицират хиперзвукови летящи обекти.

През 2020 г. Русия започва мащабна модернизация на оръжия и придобиване на най-новите военни технологии. Правителствената поръчка ще бъде завършена през 2027 г. и ще обхване всички различни видове жива сила и технологични сфери в армията на страната, включително космическото наблюдение.

„Големият брат“ вижда

Една от основните цели на орбиталното наблюдение е прихващане на телекомуникации, интернет трафик и препредаване на информация за движението на врага в реално време.

„Десетки космически военни съоръжения – камо ли търговски и научни спътници – непрекъснато се разгръщат още от съветските времена“, каза редакторът на сп. „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски. „Те включват ГЛОНАСС, ‘Парус’, ‘Стрела’, ‘Молния’ и други. Всяка от системите има свой набор от задачи, вариращи от GPS навигация до видеонаблюдение и идентификация на самолети и други мобилни цели.“

Според Мураховски наблюдението на боевете в Сирия е блестящ пример за ефективността на системите: руските сонди прехващаха криптирани комуникации и предаваха информацията в централата за по-нататъшно дешифриране.Игор Зарембо/Sputnik

Благодарение на тези си възможности Русия знаше точното местоположение на противника, вида на оборудването, разположено в периметъра на базата му, и можеше да слуша подробни оперативни планове.

„Трябва да се отбележи, че щабът получаваше всякакъв вид комуникации и интернет трафик, осъществяван в региона по време на вражеската активност. Казано по-просто, центърът получава изключително много информация, която след това се сортира от специалистите на жизненоважна и маловажна“, добави експертът.

В мирни времена системите се използват за геоложко наблюдение, за оценка на района и обхвата на природни бедствия, както и за мониторинг на въздушното пространство и прилагането на различни международни договори за използване на регулирано въоръжение от международните участници.

„Например спътникът ‘Персона’ може да препредава 23 гигабайта данни в секунда, покривайки 1300 кв. км. Самият трансфер на данни се осъществява чрез криптирана високоскоростна връзка“, казва Мураховски.

Първото изпращане на модернизирани военни спътници в орбита ще бъде извършено през 2022 година. „Това е модернизация на съществуващия капацитет. Въздушно-космическите сили ще извадят от експлоатация съществуващите устройства от съветско време и ще ги заменят за ‘Тундра’ от клас M. До края на 2022 г. общо девет такива спътника ще бъдат изведени в орбита.“

Новите сателити вече са способни да насочват и препредават информация за хиперзвукови обекти, летящи със скорости до 10 800 км/час.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest