Общество

Как да влезете в Русия за учебната 2021/2022 година

Постъпили сте в руски университет или успешно сте преминали до следващ курс?

За съжаление, това може да не е достатъчно, за да влезете в Русия – все още има някои нюанси, свързани с ограниченията около коронавируса.

Приеха ме в руски ВУЗ, значи мога свободно да вляза в Русия?

За съжаление, не. Днес в Русия могат да влизат чуждестранни студенти само от онези страни, с които страната е възстановила редовните полети. Ето го и списъка към 17.08.2021 година:

 1. Абхазия
 2. Австрия
 3. Азербайджан
 4. Албания
 5. Армения
 6. Беларус
 7. Белгия
 8. България
 9. Великобритания
 10. Унгария
 11. Венецуела
 12. Виетнам
 13. Германия
 14. Гърция
 15. Египет
 16. Индия
 17. Йордания
 18. Ирландия
 19. Исландия
 20. Италия
 21. Казахстан
 22. Катар
 23. Кипър
 24. Киргизстан
 25. Китай
 26. Куба
 27. Ливан
 28. Лихтенщайн
 29. Люксембург
 30. Малдивите
 31. Мавриций
 32. Малта
 33. Мароко
 34. Мексико
 35. Обединени арабски емирства
 36. Португалия
 37. Република Молдова
 38. Република Сейшели
 39. Саудитска Арабия
 40. Сърбия
 41. Северна Македония
 42. Сингапур
 43. Сирия
 44. САЩ
 45. Таджикистан
 46. Танзания
 47. Турция
 48. Узбекистан
 49. Финландия
 50. Франция
 51. Хърватия
 52. Чехия
 53. Швейцария
 54. Шри Ланка
 55. Етиопия
 56. Южна Корея
 57. Южна Осетия
 58. Япония

За актуализации в списъка можете да следите на страниците на конкретните университети в социалните мрежи.

Студентите от държави, които не са в списъка, не могат да влизат в Русия дори с трансфер в „отворените“страни – ще им се наложи да учат дистанционно.

Страната ми е в списъка, какви документи ми трябват?

Moyo Studio/Getty Images

Всеки ВУЗ предварително подготвя списъци за чуждестранните студенти и ги изпраща през портала за госуслуги (руският портал по оказване на услуги) в руското министерство на цифровото развитие и връзките, съобщават на сайта на граничната служба към Федералната служба за сигурност. Влизането в Русия за чуждестранни студенти се осъществява именно според тези списъци, затова най-добре предварително да се свържете с отдела за студенти на ВУЗ-а и да уточните дали са изпратили вашите данни към министерството.

Освен това ще трябва и учебна виза – може да се оформи в посолството или консулствата на Руската федерация – но се издава само на онези, които са получили покана за обучение от ВУЗ-а или от външното министерство на Русия.

Освен това университетите искат от студентите предварително да си направят медицинска застраховка в Русия – такава може да се купи онлайн от руските застрахователни компании. Годишната застраховка струва между 2 и 14 хиляди рубли (23-162 евро), а препоръчителните компании можете да видите на официалните сайтове на ВУЗ-овете. Например  НИУ ВШЭ препоръчва застраховки в следните компании:

„Ресо-Гарантия“

„Энергогарант“

ВСК

„Лексгарант“

„Евроинс“

Не по-малко от 10 дни преди пристигането в Русия чуждестранният студент трябва да съобщи на университета датата на пристигането си. Освен това е нужна справка за отрицателен PCR тест за COVID-19 на руски или английски език (най-добре и на двата), направен не по-малко от три календарни дни преди пристигането в Русия. Ако студентът вече е ваксиниран в своята страна, може да вземе сертификат с нотариално заверен превод на руски език, но документът все пак не отменя необходимостта от PCR тест.

В Русия съм. Ами сега?

Pollyana Ventura/Getty Images

След влизането в Русия в рамките на три дни трябва да направите още един тест – експресни такива се правят на летищата, гарите и в медицинските лаборатории – такива като „Гемотест“, „Инвитро“ и други. Докато получите негативния си резултат трябва да спазвате режим на самоизолация в общежитие или в квартира, в този период обучението ще се провежда в онлайн формат. След това студентът може да ходи и на очни занятия.

Освен това в някои руски ВУЗ-ове не допускат до очни занятия без сертификат за ваксинация срещу коронавирус. В такива случаи ще ви потрябва сертификатът от вашата страна. Ако нямате такъв, можете да се запишете за ваксинация и във вашия ВУЗ.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest