Общество

Как да видите 25 града в Русия, без да излизате от Москва?

Тук се чуват свирки на влакове, коли попадат в задръствания, пешеходци бързат за работа, строят къщи, влюбват се и ходят на рок концерти.

Всичко изглежда истинско, но само 87 пъти по-малко.

Да стигнете с влак от Санкт Петербург до Москва, да се изкачете на Елбрус с фуникуляр и да попаднете в задръстване край „Москва Сити“. И всичко това за един ден. В московския музей-диорама „Цар-макет“ можете да видите Русия в мащаб 1:87 и да се запознаете с нейните жители.

Из Русия с мини-влак

Първият град, с който започва запознанството с Русия, е Псков с неговия древен Кремъл и огромната му жп гара.

Павел Кузмичов

Като в истинска железница, освен самите влакове, има и ремонтна служба, където се ремонтират дизелови локомотиви, има и няколко коловоза, между които се превключват стрелки, и хора, които са сбъркали влаковете си. Като цяло влаковете и пътищата са основната тема на макета. Създателите са измислили десетки различни маршрути между населените места, а работата на транспорта, както в живота, се наблюдава от диспечери и те своевременно отстраняват проблемите.

Павел Кузмичов

Следваща спирка е Санкт Петербург. Дворцовият мост, който се вдига два пъти на ден, Исакиевският събор, корабостроителниците, сватба на крайбрежната улица по време на белите нощи, туристически автобус, който вози хора по знаменитите проспекти.

Павел Кузмичов

И малко ирония, свързана с климатичните особености на града – вали цяла „нощ“ (или, както казват местните, в Санкт Петербург вали от деня на основаването му през 1703-а).

Павел Кузмичов

А Москва ни посреща с гигантско и много реалистично задръстване близо до небостъргачите на „Москва Сити“.

Павел Кузмичов

За разлика от колите в други региони, московските не отиват никъде, а само тъжно светят с фаровете си и надуват клаксони.

Павел Кузмичов

Затова пък за „пешеходците“ има бонус – малко по-надолу от „тапата“ работи шоколадова фабрика, която може да се задейства с един бутон и да получите истинска шоколадова плочка от прозорчето. В центъра на Москва, недалеч от Кремъл, разбира се правят археологически разкопки. А в „подземката“ е показана метростанция „Новослободская“ и нейните зашеметяващи мозайки. Както и в големия формат, влакът пристига на всеки две минути.

Павел Кузмичов

От Москва отиваме в южната част на страната и се озоваваме в Ростов на Дон. А може ли Ростов без футбол? На всеки 11 минути „се свечерява“ и започва футболен мач на огромен стадион и истински хора се събират, за да подкрепят любимия си отбор.

Павел Кузмичов

Пренасяме се на главните морски и планински курорти на Русия. Най-високата точка разбира се е на Елбрус, накъдето са се насочили пътешественици с раници. В подземната част на планината, разбира се, пещерняците се срещат с фантастични същества.

Павел Кузмичов

За да стигнем до Поволжието, минаваме през провинцията с уютни дървени къщи, ферми с животни, малки старовремски магазинчета. Тук има дори „изгорели“ и „изоставени“ сгради.

Павел Кузмичов

Павел Кузмичов

Регионът на Калининград се е разположил отделно от основната част на макета. Лесно ще разпознаете катедралния му храм в центъра на града и туристическото Рибарско село.

Павел Кузмичов

„Великденските яйца“ на „Цар-макет“

„Цар-макет“ е открит едва през 2021-а, но 30 души работят върху него в продължение на 5 години и творят и днес. Те добавят някои детайли, забележителности и разбира се нови сюжетни линии и нови фигури на хора. Днес около 100 000 малки хора „живеят“ в страната. Но не само хората. Ако се вгледате внимателно, ще видите много странни герои.

Павел Кузмичов

На рок фестивал Костенурките нинджа поръчват пица, в Москва художникът Казимир Малевич рисува своите абстрактни „спортсмени“ от натура.

В спалния район на Москва можете да видите реплика на известната снимка „Обяд на небостъргач“.

Павел Кузмичов

В Петербург четиримата от The Beatles пресичат пътя в свой стил.

Павел Кузмичов

Декоратори ни казаха, че те самите не знаят колко такива „великденски яйца“ са скрити в макета от техните колеги. Досега са преброени над 30, но идеите идват спонтанно.

Павел Кузмичов

Сега декораторите работят върху продължаването на макета със Сибир. Територията е огромна, но обещават да завършат след година. Нека да ви издадем една тайна, видяхме Байкал – и е много впечатляващ.

Павел Кузмичов

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest