Общество

Как да си приготвите ванилови бисквити със стафиди от времената на Романови 

Тези твърди бисквити не са просто изсушени парчета хляб.

Според една от версиите за произхода им в началото, вероятно, хората са ги приготвяли за Великден.

Най-популярните сладки бисквити в Русия се правят с ванилия и стафиди. Те са малки, хрупкавич резенчета с лъскава коричка. На руски ги наричаме сухари, а думата идва от глагола сушить, който означава „суша“.

Сухарите обикновено се сервират с чай и се топят в него. Според мен така са най-вкусни.

Първият официален съветски стандарт за сухарите е от 1951 година. На практика, обаче, хората ги познават още преди Съветите да дойдат на власт. Сладките сухари се споменават в руската литература от императорската епоха.

Една от врсиите за произхода на сухарите с ванилия и стафиди гласи, че след като тези великденски бисквити се изпекат, те изсъхват много бързо. Хората не искат да ги изхвърлят, защото са осветени в църквата. Затова започват да ги сервират сухи с чая.

Всъщност, докато месех тестото, кухнята се изпълни с аромат на мъфини, подобен на този, който се носи при месенето на козунаците за Великден. А когато сухарите бяха готови за печене, бях сигурна, че резултатът ще прилича много на козунак.

Тестото за сухарите се прави с квас, яйце, масло и захар. Добавих ванилова захар и ванилов екстракт, за да подсиля вкуса. Стафидите се прибавят, преди да се оформят сухарите.

Процесът е доста дълъг, но не е особено труден. Най-важното е първо да изпечете хляба, после да го оставите да се охлади за няколко часа, най-добре за една нощ. На този етап вече ми беше трудно да устоя на изкушението да пробвам топлия и сладък хляб. Някак успях да се въздържа и го нарязах на сухари, които оставих да се изсушат във фурната.

Честно казано, сухарите в тази рецепта не са твърде сладки. Така че, ако обичате сладкото, най-добре е да ги хапвате с подсладен чай.

Продукти за 10 порции:

Юлия Мулино

  • Пшенично брашно – 400 г
  • Яйца (1 за тестото, 1 за мазане) – 2 бр.
  • Захар – 80 г
  • Мляко – 150 мл
  • Масло – 50 г
  • Стафиди – 100 г
  • Мая (жива) – 12 г
  • Ванилова захар – 15 г
  • Ванилов екстракт – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топло мляко. Добавете супена лъжица захар и 150 г брашно. Покрийте го и го оставете на топло място за 40 минути.

Юлия Мулино

Измийте стафидите, оставете ги да покиснат в топла вода за 15 минути и ги подсушете с кухненска хартия.

Юлия Мулино

След 40 минути.

Разтопете маслото, охладете го, добавете яйцата, захарта и щипка сол (тя не фигурира в официалната рецепта, но аз винаги добавям сол за баланс).

Юлия Мулино

Добавете яйчената смес към закваската, а после изсипете и останалото брашно. Месете го в миксер за около 10 минути.

Юлия Мулино

Покрийте го и го оставете да втаса за 60 минути.

Юлия Мулино

Когато тестото втаса, добавете стафидите.

Юлия Мулино

Разделете на три равни части.

Юлия Мулино

Разточете, загънете крайчетата към центъра и загърнете на половина. Навийте дълъг къс.

Юлия Мулино

Сложете го в тава и го оставете да втаса под хавлиена кърпа за около 30 минути.

Юлия Мулино

Намажете бухналите сухари с яйце.

Юлия Мулино

Сложете хляба във фурна, предварително загрята на 200 ℃, за 20-25 минути. Оставете да се охлади.

Юлия Мулино

След това изчакайте поне 4 часа, най-добре за през нощта. Нарежете на филии.

Юлия Мулино

Подредете на един пласт върху скара или върху поднос и го сложете във фурната на 180 ℃, за да се изсушат за 7-10 минути. Става бързо. Наглеждайте ги. Ако ги сушите в тава, обърнете ги и ги оставете за още няколко минути.

Юлия Мулино

Сервирайте с топъл, подсладен чай.

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest