Как да си приготвите ванилови бисквити със стафиди от времената на Романови
Тези твърди бисквити не са просто изсушени парчета хляб.
Според една от версиите за произхода им в началото, вероятно, хората са ги приготвяли за Великден.
Най-популярните сладки бисквити в Русия се правят с ванилия и стафиди. Те са малки, хрупкавич резенчета с лъскава коричка. На руски ги наричаме сухари, а думата идва от глагола сушить, който означава „суша“.
Сухарите обикновено се сервират с чай и се топят в него. Според мен така са най-вкусни.
Първият официален съветски стандарт за сухарите е от 1951 година. На практика, обаче, хората ги познават още преди Съветите да дойдат на власт. Сладките сухари се споменават в руската литература от императорската епоха.
Една от врсиите за произхода на сухарите с ванилия и стафиди гласи, че след като тези великденски бисквити се изпекат, те изсъхват много бързо. Хората не искат да ги изхвърлят, защото са осветени в църквата. Затова започват да ги сервират сухи с чая.
Всъщност, докато месех тестото, кухнята се изпълни с аромат на мъфини, подобен на този, който се носи при месенето на козунаците за Великден. А когато сухарите бяха готови за печене, бях сигурна, че резултатът ще прилича много на козунак.
Тестото за сухарите се прави с квас, яйце, масло и захар. Добавих ванилова захар и ванилов екстракт, за да подсиля вкуса. Стафидите се прибавят, преди да се оформят сухарите.
Процесът е доста дълъг, но не е особено труден. Най-важното е първо да изпечете хляба, после да го оставите да се охлади за няколко часа, най-добре за една нощ. На този етап вече ми беше трудно да устоя на изкушението да пробвам топлия и сладък хляб. Някак успях да се въздържа и го нарязах на сухари, които оставих да се изсушат във фурната.
Честно казано, сухарите в тази рецепта не са твърде сладки. Така че, ако обичате сладкото, най-добре е да ги хапвате с подсладен чай.
Продукти за 10 порции:
Юлия Мулино
- Пшенично брашно – 400 г
- Яйца (1 за тестото, 1 за мазане) – 2 бр.
- Захар – 80 г
- Мляко – 150 мл
- Масло – 50 г
- Стафиди – 100 г
- Мая (жива) – 12 г
- Ванилова захар – 15 г
- Ванилов екстракт – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко. Добавете супена лъжица захар и 150 г брашно. Покрийте го и го оставете на топло място за 40 минути.
Юлия Мулино
Измийте стафидите, оставете ги да покиснат в топла вода за 15 минути и ги подсушете с кухненска хартия.
Юлия Мулино
След 40 минути.
Разтопете маслото, охладете го, добавете яйцата, захарта и щипка сол (тя не фигурира в официалната рецепта, но аз винаги добавям сол за баланс).
Юлия Мулино
Добавете яйчената смес към закваската, а после изсипете и останалото брашно. Месете го в миксер за около 10 минути.
Юлия Мулино
Покрийте го и го оставете да втаса за 60 минути.
Юлия Мулино
Когато тестото втаса, добавете стафидите.
Юлия Мулино
Разделете на три равни части.
Юлия Мулино
Разточете, загънете крайчетата към центъра и загърнете на половина. Навийте дълъг къс.
Юлия Мулино
Сложете го в тава и го оставете да втаса под хавлиена кърпа за около 30 минути.
Юлия Мулино
Намажете бухналите сухари с яйце.
Юлия Мулино
Сложете хляба във фурна, предварително загрята на 200 ℃, за 20-25 минути. Оставете да се охлади.
Юлия Мулино
След това изчакайте поне 4 часа, най-добре за през нощта. Нарежете на филии.
Юлия Мулино
Подредете на един пласт върху скара или върху поднос и го сложете във фурната на 180 ℃, за да се изсушат за 7-10 минути. Става бързо. Наглеждайте ги. Ако ги сушите в тава, обърнете ги и ги оставете за още няколко минути.
Юлия Мулино
Сервирайте с топъл, подсладен чай.
Юлия Мулино
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО
източник: bg.rbth.com