Как да си приготвим борш в Бородински хляб
Ще се изненадате много приятно, когато комбинирате една от най-популярните славянски супи с небезизвестния ръжен хляб, познат още като „Бородински“.
Ако задълбаем в кулинарните традиции и потърсим къде точно се корени комбинацията между супа и самун хляб в Русия, ще открием, че тя се среща на тип вечери, където всички присъстващи носят по едно домашно приготвено ястие. Въпросът е: как точно изглежда? Много често това е голям общ съд със супа. Хлябът или се сервира отделно, или е натрошен в супата. Това прави ястието по-засищащо и по-удобно за всички членове на семейството – възрастни и деца.
В днешно време хлябът се сервира на филии, под формата на крутони или като „съд“, който съдържа самата супа. Много руски ресторанти използват тази техника, за да направят ястията си по-привлекателни. Комбинацията от борш и Бородински хляб днес е класика. Те са перфектни по отношение на съчетание на вкусове и цвят. Леко пикантният ръжен хляб с кориандър и анасон подсилва борша, като го прави по-наситен на вкусове.
Можете да купите и хляб от магазина и да пробвате тази рецепта вкъщи. Според моя опит, хлябът не трябва да бъде твърде пресен. Това условие не е трудно за изпълнение, ако не живеете в Русия. Аз живея в Нидерландия и открих Бородински хляб с дълъг срок на годност в местния руски магазин. Беше перфектен: плътен и малък, подходящ за една порция.
Важно условие, когато искате да сервирате борш в хляб, е преди това да запечете хляба на фурна. Оставих стените му с дебелина малко над сантиметър, за да задържат течността по-дълго. Преди да излея борша в хляба, го намазах с чесън. Между другото, средата от самуна може да се опече и сервира като крутони с друго ястие. И накрая – този борш трябва да се яде бързо! Но съм сигурна, че това няма да е проблем.
Ще ви споделя семейната ни рецепта за борш с месо. Днес реших да добавя пушени свински ребра към говеждото, за да обогатя вкуса.
Съставки за 3-литрова тенджера:
Юлия Мулино
- Телешки джолан – 350 г
- Свински ребра (пушени) – 350-400 г
- Цвекло (голямо) – 1 бр
- Зеле – 150 г
- Картофи (големи) – 2 бр.
- Морков – 1 бр.
- Целина – 50 г
- Пащърнак – 50 г
- Зелени чушки – 1 бр.
- Доматено пюре – 2 с.л.
- Захар – 1 с.л.
- Лук – 1 бр.
- Чесън – 3 скилидки
- Сок от половин лимон
- Черен пипер
- Дафинов лист
- Семена от кориандър
- Сол
- Олио
- Магданоз
- Ръжен хляб (Бородински) – 350 г (един хляб)
Начин на приготвяне:
Сложете говеждото в студена вода и го оставете да се накисне за 2 часа и половина. При варене отстранете пяната, образувала се върху бульона.
Юлия Мулино
Нарежете лука на ситно, редносайте морковите, целината и пащърнака и ги запържете в олио докато омекнат, като ги разбърквате от време на време.
Юлия Мулино
Сложете сместа с морковите в купа. Ще ни потрябва накрая.
Юлия Мулино
Рендосайте цвеклото и го задушете в същия тиган като морковите, като добавите доматеното пюре, лимоновия сок и захарта. Лимоновият сок се слага не само за вкус, а и защото запазва цвета за цвеклото по-добре.
Юлия Мулино
След 2 часа и половина къкрене на бульона, месото трябва да е омекнало. Сега се добавят свинските ребра, сол на вкус, пипер, кориандър и дафинов лист. Оставете бульона да покъкри още около час.
Юлия Мулино
След час извадете месото от тенджерата, като добавите нарязаното зеле и картофите.
Юлия Мулино
Започнете с подготвянето на хляба. Отрежете горната му част и внимателно махнете средата, като оставите 1 см дебелина на краищата. Сложете хляба във фурната на 130°C за 20 минути.
Юлия Мулино
10 минути след като сложите зелето, добавете и морковите и сместа от цвеклото.
Юлия Мулино
Нарежете чушките на жулиени и добавете и тях в супата.
Юлия Мулино
Когато картофите са готови, подправете със сол и 2 скилидки чесън, като затворите капака и оставите супата да се запари още 30 минути.
Юлия Мулино
Натрийте вътрешността на хляба с чесън.
Юлия Мулино
Излейте супата в хляба и сложете месото отгоре. Един самун е една порция. Сервирайте борша със заквасена сметана с висока масленост и свеж магданоз. Насладете се!
Юлия Мулино
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО
източник: bg.rbth.com