Как да си опечете хушуури – сибирските месни пирожки с форма на круша
Открийте вкусовете и историята на „хушуури“: вкусните месни питки на бурятския народ, които имат формата на круша и символизират слънцето.
Хушуури, известни още като „месни круши“, са традиционно ястие на бурятите – етническа група, която живее в района на езерото Байкал в Сибир. Тези пикантни питки се приготвят от тесто, пълнено с кайма и лук, след което се пържат до златисто кафяво в тиган.
Произходът на хушуури може да се проследи до древни времена, когато номадските пастири в Централна Азия са имали нужда от преносима и засищаща закуска за дългите си пътувания. Те приготвяли тези питки, като увивали месото в тесто, оформяли го във формата на круша и го пържели в тиган. В Монголия подобно ястие се приготвя във формата на полумесец, наподобяващ малки чебуреки, а в Бурятия – във формата на круша.
В културата на Бурятия хушуурите имат специално значение и често се приготвят за празници и тържества. Те са символ на слънцето и се свързват с митологията на бурятския народ, който отдава почит на слънцето като източник на всичко живо, на топлина и светлина. Смята се, че крушовидната форма на кхухуури символизира слънцето и неговите лъчи.
Извън Бурятия, в другите региони на Русия, хушуури стават популярни през 1990-те години, когато се засилва интересът към кухнята на местните народи на Сибир. Днес те могат да бъдат открити в менютата на много ресторанти и се продават на пазарите в цяла Русия.
Обикновено се приготвят с агнешко месо, но може да се използва и говеждо или свинско, както и сирене или картофи. Тестото се приготвя от брашно, вода и сол, като понякога се добавя мляко или заквасена сметана, за да стане по-крехко.
Приготвянето на хушуури изисква известни умения, особено когато става въпрос за оформяне на тестото с форма на круша. Важно е да се убедите, че пълнежът е разпределен равномерно, за да не се разкъса тестото по време на пърженето. Традиционно хушуури се приготвят в тиган на открит огън, което им придава опушен и пикантен вкус. Обаче могат да се пекат и във фурна.
Хушуури могат да се сервират като основно ястие, следобедна закуска или предястие, гарнирани със заквасена сметана. Могат да се съчетаят и с обикновена салата от краставици, домати и зеленина.
Съставки за 9 питки:
Олга Бровкина
За пълнежа:
- Месо – 850 г
- Лук – 3 броя
- Сол и черен пипер – на вкус
- Брашно – 1 супена лъжица
За тестото:
- Брашно – 350 г (две чаши)
- Яйца – 2 големи или 3 малки
- Вода – 100 мл (на стайна температура)
- Сол – на вкус
- Слънчогледово олио за пържене – 0,5 литра
Приготвяне:
Първо, нека подготвим тестото. Изсипете брашното в купа, добавете солта, яйцата, водата и омесете тестото с ръце.
Олга Бровкина
Ако е необходимо, добавяйте брашно, докато получите еластично тесто.
Олга Бровкина
След това го увийте във фолио и го оставете в хладилника за половин час.
Олга Бровкина
Сега нека направим пълнежа. Месото трябва да се измие, да се подсуши с хартиена кърпа и да се нареже на ситно.
Олга Бровкина
Нарежете и лука на ситно.
Олга Бровкина
В голяма купа сложете месото и лука, добавете сол и черен пипер на вкус, малко брашно и след това разбъркайте добре с ръце.
Олга Бровкина
Извадете тестото и разточете пласт с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша изрежете кръгове с диаметър около 10 см.
Олга Бровкина
След това сложете месото в центъра, „повдигнете“ краищата и ги притиснете отгоре, така че да не останат дупки. Трябва да се получи формата на круша.
Олга Бровкина
Олга Бровкина
Налейте обилно слънчогледово олио в дълбок тиган или тенджера и го загрейте добре. Потопете питките в олиото и пържете, докато се образува тънка златиста коричка. Важното е да не прекалявате. Веднага щом придобият златист цвят, трябва да ги извадите.
Олга Бровкина
Олга Бровкина
Поставете питките върху кухненска хартия, оставете ги да поемат мазнината и ги поднесете на гостите си.
Олга Бровкина
Насладете се!
Олга Бровкина
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com