Как да си опечем руски ароматен хляб

Векове наред амарантът е тънел в незаслужено забвение, но така или иначе неговата невероятна здравословност може да помогне на хората да живеят по-дълго и по-здрави.

Нека първо дешифрираме думата „амарант“. „Мара“ е богинята на смъртта, а представката „а“ означава отрицание на латински. Следователно амарант е „този, който отрича смъртта“ или по-скоро „този, който дава безсмъртие“. В продължение на 8000 години амарантът е една от основните култури в Южна Америка и Мексико, където се използва не само за печене на хляб, но и за приготвяне на амрита – напитката на боговете и „нектара на безсмъртието“.

В Русия амарантът се използва като хранителна добавка към различни ястия от древни времена, предимно в селата, защото там го има във всяка област. Хората пекат амарантов хляб, в който основната съставка е амарантово брашно, а понякога дори семена и масло от амарант. Смята се, че с този хляб се постига дълголетие. Според легендата старейшините са живели несравнимо дълго време.

Всички части на това растение съдържат масло, нишесте, различни витамини, микроелементи, пектин, каротин, лизин и минерални соли. Освен брашно, семена и масло от амарант, хората са използвали и листата, добавяйки ги към салати. Растението е култивирано в Русия през Средновековието, преди реформите на император Петър Велики, който забранява отглеждането на амарант. Мотивът за такава реформа не е известен със сигурност. Имаме късмет, че по наше време амарантът е широко достъпен и всеки може да го използва за печене на хляб.

Необходими продукти:

Олга Бровкина

  • Пшенично брашно – 350 г
  • Пшенични трици – 30 г
  • Мая – 3 ч.л.
  • Сол – 1 ч.л.
  • Захар – 2 с.л.
  • Вода – 350 мл
  • Зехтин – 3 с.л.
  • Брашно от амарант – 130 г

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да пресееш заедно всички сухи съставки (двата вида брашно, захарта, солта, пшеничните трици) и да ги смесиш.Олга Бровкина

Разтвори маята в топла вода и прибави към сухата смес. Прибави олиото и внимателно разбъркай. То ще се получи твърде лепкаво.Олга Бровкина

Намажи обилно съда, в което тестото ще почива; постави тестото в него и го покрий с чиста кухненска кърпа и го постави на топло място за час и половина. На снимката можеш да видиш колко добре се е „вдигнало“ тестото.Олга Бровкина

Постави тестото във форма за печене, намазана с масло, и го остави да престои под кухненската кърпа още 20 минути. Олга Бровкина

Печи хляба от амарант във фурна, загрята до 220°С, 35 минути.Олга Бровкина

Увий най-здравословния ни хляб в ленена кърпа, за да се охлади малко.Олга Бровкина

Сега нашият домашен питателен многозърнест хляб е готов. Олга Бровкина

Приятного аппетита!

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest