Как да си направите „кравец“ – питателен празничен пирог от руската Република Марий Ел
Ако искате да се насладите на ястие, което е меко и сочно и се готви с минимални усилия, пробвайте „кравец“ – празничен пай с месо от най-източната част на Европейската равнина.
Кравец е кулинарна перла от Република Марий Ел, руски регион, разположен в централната част на р. Волга.
Името на киравец или кравец идва от името на друг пирог – караваец. Като каравая (кравая), той също е с кръгла форма. Паят се приготвя за скъпи гости на празници, включително на сватби.
В зависимост от сезона за плънката се използват различни видове месо: агнешко през лятото, свинско и телешко през зимата и пилешко през пролетта. Ловците приготвят кравец със заешко месо. Понякога за плънката се ползва смес от различни видове месо. Може да се използва дори пилешко с кости.
Паят се прави от тесто без мая. То се разделя на две части и се разточва с точилка. По-голямата част се слага в дълбока тава. Освен месо, в плънката има и грис, най-често просо, лук и дафинов лист. Грисът не само прави пая по-сочен, но и обира соковете от месото.
Плънката се слага сурова. Отгоре се поставя по-малко тесто, разточено в кръгла форма, като се запечатва старателно. Тестото оформя нещо като тенджера, в която месото може да се готви дълго, като запазва сочността си.
Особеното при кравеца е, че се пече дълго на ниска температура. През трите до четири часа във фурната месото, лукът и грисът стават крехки и ароматни. В миналото хората покривали тестото с листа от зеле, за да не загори. Докато паят се пече във фурната, тестото става хрупкаво и ронливо.
Когато е готов, горната част на пая може да се нареже, след което самият пай може да се раздели на порции. Яде се с вилица, а горната кора може да се яде с ръце.
На сватбите в миналото е имало традиция кръстникът на младоженеца да нареже кравеца на седем равни парчета, което всъщност изобщо не е лесна работа.
Продукти за форма с диаметър 28 см (4-6 порции):
Юлия Мулино
За тестото:
- Брашно – 300 г
- Яйца – 2 бр.
- Сметана (30%) – 100 г
- Масло – 50 г
- Сол – 1 ч.л.
- Пудра захар – 2 с.л.
За плънката:
- Заешко филе или пилешко бутче – 350 г
- Лук – 2 глави
- Просо – 60 г
- Сол на вкус
- Пипер на вкус
- Дафинов лист
Начин на приготвяне:
Измийте просото и го варете 5 минути в подсолена вода. Прецедете го, изплакнете го със студена вода и го подсушете на кухненска кърпа.
Юлия Мулино
Сложете всички продукти за тестото в кухненски робот и месете до получаване на гладка смес.
Юлия Мулино
Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност. Оформете топка и я оставете да почине 2 минути в кухненско фолио.
Юлия Мулино
Нарежете месото на малки парченца. Колкото по-мазно е месото, толкова по-сочна ще е плънката. Понякога готвачите добавят парченца кожа или цели парчета месо с кокал. Това е допустимо, тъй като паят се яде с вилица.
Юлия Мулино
Нарежете лука на кубчета.
Юлия Мулино
Разделете тестото на две части – една по-голяма и една по-малка.
Юлия Мулино
Разточете по-голямата част на слой с дебелина 5 мм.
Юлия Мулино
Сложете го в тава за печене. Аз не намазних формата, но може да го направите с олио. Слоят трябва да излиза извън ръба на тавата.
Юлия Мулино
Поставете просото в тестото.
Юлия Мулино
Добавете лука и сол на вкус.
Юлия Мулино
Идва ред на месото – осолете го на вкус.
Юлия Мулино
След това отново добавете лук, пипер и дафинов лист.
Юлия Мулино
Разточете по-малката топка тесто и я поставете върху плънката.
Юлия Мулино
Юлия Мулино
Прищипете краищата.
Юлия Мулино
Аз реших да пробвам старомодния начин и покрих пая с листа от зеле.
Юлия Мулино
Листата започнаха да изсъхват бързо и оставиха петна върху пая. Замених ги с фолио.
Юлия Мулино
Държах пая с листата от зеле в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това ги замених с фолио.
Намалете градусите на 150 и печете 3-3,5 часа.
Около 10 минути преди да е готов паят, свалих фолиото и оставих горната кора да придобие загар.
Юлия Мулино
Оставих пая леко да се охлади.
Юлия Мулино
По традиция разрязах горната кора.
Юлия Мулино
Месото беше крехко, лукът – мек и полупрозрачен, а просото бе добре приготвено и попило соковете.
Юлия Мулино
Накрая сервирайте пая топъл. Да ви е сладко!
Юлия Мулино
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО
източник: bg.rbth.com