Общество

Как да си направим сладко-кисела руска напитка от горски плодове за горещите дни

Тази освежаваща напитка е вкусна, приготвена както от сладки, така и от кисели горски плодове.

В нашата рецепта за лятна напитка, пълна с витамини, червеното френско грозде се използва по много специален начин.

В детството си прекарвах летата на вилата и затова знам много за горските плодове. Нашата градина е пълна с касис, малини, череши, ягоди и цариградско грозде. Някои горски плодове „изчезваха“ почти веднага благодарение на мен и сестра ми. Всичко, което оставаше, се използваше за приготвяне на сладка и компоти.

Спомням си, че често оставаше много червено френско грозде. Въпреки че имаше кисел вкус, беше изключително ароматно и вкусно. И тъй като има толкова много витамини, решихме, че ще бъде жалко да го хабим. Защо да не използваме тези плодове и да не направим  класическата традиционна напитка – морс?

Морс е типична руска напитка от горски плодове, позната от XVI в., когато „Домострой“ е руският наръчник за домашен живот. В него се споменава малиновият морс, а според една версия произходът на името морс идва от немската дума moosbeere, което означава червена боровинка. Други специалисти обаче смятат, че името идва от руската дума морошка, от която също се е правела напитката.

Морсът се отличава от обикновения сок по това, че се разрежда с вода и се добавя подсладител. И се различава от компота по това, че се съдържа пресен сок от горски плодове. Морсът може да бъде направен от пресни и замразени плодове.

Има два начина да се приготви. Първият не изисква термична обработка. Във втория метод, който аз предпочитам, се използва предварително сварена каша и затова има нужда от по-малко захар, тъй като сварените кисела каша и зрънца се превръщат в преработен сироп.

През лятото семейството ми прави морс от червено френско грозде, но винаги добавяме и други ароматни плодове, като ягоди или малини. Така че морсът се оказва не само здравословен, но и вкусен. Клюквата, червената боровинка, черешата, морският зърнастец или горската ягода също са чудесни за приготвяне на морс.

Заслужава да се отбележи, че в миналото е добавян мед към морса като подсладител. Ако решите да добавите мед, съветвам ви да използвате много малко и за предпочитане да използвате такъв, който има мек вкус. Добавете го към морса, който е направен без термична обработка.

Морсът от горски плодове може да се сервира като самостоятелна напитка с лед и горски плодове или да се смесва с коктейли.

Съставки за 1,5 л морс:

Юлия Мулино

  • Червено френско грозде – 200 гр
  • Малини – 200 гр
  • Захар – 50-100 гр
  • Вода – 1,5 л

Приготвяне:

Отстранете червеното френско грозде от клонките му.

Юлия Мулино

Измийте го.

Юлия Мулино

Претрийте червеното френско грозде през цедка.

Юлия Мулино

Претрийте малините през цедка.

Юлия Мулино

Ще имате прецеден сок от пресни горски плодове, който ще ви потрябва по-късно.

Юлия Мулино

В тенджера сложете смачканите зрънца и люспите от плодовете; добавете захар на вкус. Залейте ги с вряща вода и оставете да къкри 5 минути.

Юлия Мулино

Покрийте с капак и оставете да изстине.

Юлия Мулино

Готово! Получи се компот.

Юлия Мулино

Прецедете компота през цедка.

Юлия Мулино

Добавете пресния сок от горските плодове към компота и разбъркайте.

Юлия Мулино

Сервирайте охладено в горещ ден с лед и горски плодове. Насладете се!

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest