Общество

Как да сготвите една забравена руска каша от спелта с тиква, месо и боровинки

Пробвайте този вкусен „черен хайвер“ на зърнените храни, който не струва цяло състояние.

Здравословно и хранително.

Кашата е едно от основните ястия в руската кухня още от древни времена и винаги се е приготвяла от различни житни растения. Кашата от полудива пшеница, известна като спелта, до неотдавна беше позабравена. Напоследък обаче тя се радва на нов живот сред ценителите на кулинарията и здравословния начин на живот.

Според легендата древните богатири често ядели спелта, затова били толкова силни и непобедими. Кашата от спелта се споменава и от великия писател от XIX в. Александър Пушкин в приказка за свещеник и работника Балда, който обещава да служи на господаря си добре, ако го храни със спелта, което му помага да стане богатир.

Търсенето на спелта в Русия достига своя пик през XVIII в., когато във всяка къща се готвят зърнени храни.

Спелта не абсорбира торове и пестициди, така че при отглеждането ѝ те не се използват. Това е една от причините тя да изчезне от нивите на Русия – невъзможността да се увеличи добивът на тази зърнена култура я прави нерентабилна.

В момента спелтата пак се радва на популярност сред все повече хора, които търсят здравословни продукти и храни. В руската кухня има много рецепти с тази зърнена култура: печива, каши, палачинки и т.н. Тя е хранителна и лесно смилаема.

Спелтата понякога се нарича „черния хайвер в света на зърнените култури“. Това прозвище се дължи на здравословния ѝ състав, аминокиселини с високо съдържание на наситени мазнини и витамин B.

Очевидно е, че в Русия в миналото кашата от спелта се готви на печка на дърва, но може да я приготвите и на модерна печка. Важното е, че независимо от начина на приготвяне спелтата запазва изцяло хранителните си качества.

Днес ви предлагам да сготвим каша от спелта с тиква, месо и сушени червени боровинки. Тя се приготвя бързо и лесно, няма нужда да я киснете предварително във вода, а червените боровинки могат да се заместят с всеки друг вид сушен плод.

Продукти (за 4 порции):

Олга Бровкина

  • Спелта – 200 г
  • Месо (свинско без кост) – 200 г
  • Тиква (с кората) – 200 г
  • Сушени червени боровинки – 30 г
  • Лук – 1 глава
  • Сол – на вкус
  • Млян червен пипер – на вкус
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Изплакнете спелтата под студена течаща вода, сложете я в сито и оставете водата да се изцеди напълно.

Олга Бровкина

Измийте парче свинско без кост, подсушете го върху кухненска хартия и го нарежете на малки парчета.

Олга Бровкина

Обелете тиквата и я нарежете на малки кубчета (около 1х1 см). Нарежете лука на ситно.

Олга Бровкина

Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете месото до полуготовност. Добавете сол и пипер на вкус.

Олга Бровкина

Добавете лука и запържете месото до златисто.

Олга Бровкина

Добавете сушените червени боровинки и кубчетата тиква. Гответе, като бъркате, докато зеленчуците омекнат. Ако е необходимо, добавете още малко олио в тигана.

Олга Бровкина

Сипете топла вода от чайника в тигана с месото и зеленчуците. Водата трябва напълно да покрие сместа в тигана. Покрийте го с капак и го оставете да къкри на ниска температура около 20 минути.

Олга Бровкина

Добавете измитата спелта, като я разпределите равномерно върху месото с тиквата. Сипете вода от чайника, така че нивото ѝ да е около 1 см над нивото на продуктите в тигана. Оставете водата да кипне, после намалете котлона и гответе кашата под капак за около 20-25 минути.

Олга Бровкина

Когато зърната на спелтата омекнат, свалете тигана от котлона и разбъркайте кашата. Ако още не са меки, добавете още малко вода от чайника и продължете да варите до готовност. Сложете кашата с месото и тиквата на чиния и сервирайте. Да ви е сладко!

Олга Бровкина

Според легендата тази хранителна каша прави всеки, който я хапне, силен като богатир.

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest