Как да различим руската винтовка от фалшификата?

Когато хората мислят за Русия, често на ум им идват много малко неща: водка, студени зими, красиви жени и „Калашников“.

Автоматът „Калашников“ все още е един от най-разпознаваемите символи на Русия, известен по всички краища на света.

Но „Калашников“ и други руски оръжия вече не се използват само за война. В много страни можете да намерите цивилни и спортни версии на известни руски винтовки и пистолети. Хората ги използват за състезателна стрелба, за лична защита, за лов, като оръжие за исторически възстановки и като филмови реквизити.

По време на работа в много страни много пъти са ме питали хора от различни  националности: „Как можеш да разбереш, че пистолетът всъщност е руски? За какво трябва да се внимава?“

Най-простият начин

Въпросът е напълно оправдан, тъй като руските оръжия се произвеждат, някои незаконно, други с лиценз, в десетки страни по целия свят. Например, различни вариации на „Калашников“ вече се произвеждат в 28 страни и не се правят по един и същи стандарт.

Да вземем за пример класическия AK. Има няколко неща, които трябва да търсите. Най-простият начин е да погледнете маркировката на производителя от лявата страна на цевната кутия. Там ще видите печат, който посочва къде е произведено оръжието.

В този случай това ще бъде или „стрела в триъгълник“, което означава, че оръжието е направено във фабриката в Ижевск, или обикновена звезда, което означава, че идва от Тула, друг голям производител на оръжие.Чертеж от книгата

Чертеж от книгата „Автомати „Калашников“ и картечници на СССР и Русия“ от Константин ПодгорновКонстантин Подгорнов

Друг „Калашников“

Има още един производител, който стана известен през последните години, наречен завод „Молот“ и основан по време на Втората световна война, за да снабдява Червената армия с толкова необходимите автомати. В началото на 1960-те години той се превръща в основно производствено съоръжение за леката картечницата на „Калашников“ – РПК.

През 1990-те години „Молот“ използва този опит за производство на цивилни спортни пушки, наречени „Вепър“ („Вепрь“, което означава „глиган“). Известни със своята подсилена конструкция и здравина, тези пушки са популярни сред стрелците, които следват думите на Борис Острието от филма на Гай Ричи „Гепи“, който казва: „Тежкото е добро, тежкото е надеждно. Ако не работи, винаги можеш да удариш някого с него“. Тъй като „Вепър“ са базирани на лека картечница, те наистина са по-тежки в сравнение с другите варианти на АК.

За да идентифицирате автентичен „Вепър“, потърсете маркировка „звезда в щит“ от лявата страна на цевната кутия.Константин Подгорнов

Обикновено логото е точно до серийния номер, така че наистина е лесно да го намерите. Имайте предвид, че ако руски пистолет има букви в серийния номер, те ще са на кирилица.

Афганистански копия

По време на работата си в Афганистан видях много нискокачествени копия на „Калашников“, направени в племенните райони в Пакистан, а едно от нещата, които най-много издаваха фалшивия произход на тези оръжия, бяха латинските букви в серийния номер.

В този регион правенето на фалшиви пушки е стара традиция. Дилърите в племенните райони знаят, че ще им се плати повече за оригинално руско оръжие и правят всичко, за да изглеждат максимално близки до истинските.Владимир Онокой

Това, което обикновено ги издава, е лошата граматика. Например от дясната страна на руския пистолет можете да намерите селекторни маркировки с букви на кирилица „ОД“ и „АВ“, които съответстват на „полуавтоматичен“ и „напълно автоматичен“ режим.

За щастие повечето племенни оръжейници не са запалени руски ентусиасти, така че в техните творения тези букви често изглеждат по-скоро като „ОА“ или „ДВ“. Още едно доказателство, че граматиката е важна.Владимир Онокой

Друго нещо, което издава фалшивите винтовки, е лошото им качество. В Кабул попаднах на няколко оръжия, които дори не можеха да се заредят. Ето защо, дори маркировките да са правилни, опитайте се да направите проста проверка на функциите, а ако нещо не ви харесат, може би трябва да потърсите друго оръжие.

Някои копия на „Калашников“ имат свои идентификационни маркировки – унгарски пистолет ще има знак за безкрайност и числото „1“ като маркировка на цевната кутия, а „10“ в кръгове означава България, „11“ значи, че оръжието е направено в Полша… Може да се напише цяла книга за това. Всеки вариант на АК е различен и представлява историята на страната, политическите ѝ принадлежности, прогресът на технологиите и производствените възможности.

Ето защо всеки музей има свои оръжия. От древни времена мечът и копието могат да разкажат повече за историята на определена цивилизация, отколкото много ръкописи. Същото важи и за всяко историческо руско оръжие.

Това е една от причините колекционерите на оръжия да обичат руските огнестрелни оръжия – понякога те могат да изглеждат груби и нерафинирани, но перфектно представят характера на нацията и показват колко сложна и забележителна е руската история.

автор: ВЛАДИМИР ОНОКОЙ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest