Общество

Как да приготвим руска салата „Оливие“ по царски?

Разказваме ви пленителната история на знаменитата салата и споделяме рецепта, която ще се хареса както на любителите на съветската кухня, така и на тези, които ценят традициите на царска Русия.

По цял свят тази салата е известна като „Руска салата“, а в Русия я наричат ​​с името на Люсиен Оливие, който е французин по произход. Той е роден в Москва и често готви за богати граждани. В менюто на ресторанта му „Ермитаж“ е популярна закуската – „майонеза от дивеч“.

„По-рано ‘майонеза’ са наричани ястия от месо, риба, птици или дивеч. Предястието на Люсиен Оливие се състои от лещарки, опашки от раци, корнишони и трюфели – и към тях има специален сос на Люсиен Оливие“, казва кулинарният писател и шеф на бранда на московския ресторант „Матрьошка“ Владислав Пискунов.

Скоро тя става много търсена и започват да я наричат ​​просто с името на създателя ѝ – Оливие. Към края на XIX в. рецептата започва да се публикува в кулинарни книги. В съветската „Книга за вкусна и здравословна храна“ в салатата вместо скъпи трюфели и раци се появяват варени яйца, моркови, ябълки и зелен грах.

„Тази салата се казваше ‘Столична’. Същевременно емигрантите, копнеещи за родни ястия, интерпретираха рецептата на Люсиен Оливие по свой собствен начин – като използваха колбас вместо лещарка: така светът бе завладян от руската салата, която е познатата версия на ‘Оливие'“, казва Пискунов.

Ресторант „Матрьошка“

Пискунов приготвя салатата по рецепта, която съчетава елементи от добре познатата съветска версия на салатата с „буржоазното изобилие“, описано в дореволюционната литература.

„Вече не можем да си представим ‘Оливие’ без моркови, които придават сладост, въпреки че ги няма оригиналните рецепти. Но добавяме редки днес съставки като ланспик (тънък лист охладен и изцеден бульон), опашки от раци или каперси. Те правят салатата по-празнична. Основното в ‘Оливие’ е птичето месо, по-добре дивечово. И всички деликатеси, като черен хайвер, са абсолютно незадължителни“, казва готвачът.

Ресторант „Матрьошка“

Рецепта за „Оливие“ от Владислав Пискунов

Състав:

(за 1 порция)

Варени картофи – 2 бр.

Варен морков – 1 бр.

Варен език – 40 г

Прясна краставица – 1 бр.

Мариновани корнишони – 1 бр.

Варено кокоше яйце – 1 бр.

Провансалски сос- 6 г

Провансалски сос:

Майонеза – 100 г

Зехтин – 40 г

Дижонска горчица – 20 г

Сос „Уорчестър“ – 10 г

Масло от трюфели – 5 г

Декорация:

Опашки от раци – 3 бр.

Филе от пъдпъдък – 1 бр.

Зелен грах – 20 г

Пъдпъдъче яйце – 2 бр.

Ланспик от пъдпъдъци – 15 г

Приготвяне:

  1. Смесете всички съставки за дресинга, посолете на вкус.
  2. Нарежете зеленчуците, езика и яйцето на малки кубчета.
  3. Добавете дресинга и разбъркайте. Поставете в чиния под формата на полукръг.
  4. Украсете със зелен грах, опашки от раци и варено пъдпъдъче филе.
  5. Покрийте с тънък слой охладен ланспик. Отгоре можете да добавите пъдпъдъче бутче.

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest