Общество

Как да приготвим ингушетски кифлички „Бетта-мажарг“ със сирене и канела

Кухнята на кавказкия регион е много разнообразна и е известна със своите разновидности на засищащи пайове със сирене, месо, картофи и подправки.

„Бетта-мажарг“ обаче е друг вид популярен местен сладкиш. Въпреки че тези кифлички са малки, те са също толкова вкусни.

Бетта-мажарг е традиционно ястие на трапезата на ингушите в района на Северен Кавказ от древни времена и е особено популярно за приготвяне по празници и през зимата.

Каква е историята зад това необичайно име? Като се има предвид, че бетта означава „лунен“ на ингушетски език, бетта-мажарг може да се приеме като „лунно парче“. И наистина тези сладкиши приличат на пълна луна с неравности по повърхността, които се дължат на плънката.

Бетта-мажарг е тестено изделие, което се прави с пшенично брашно. С кръглата си форма и отворен светъл пълнеж в центъра наподобява пай с извара, наречен ватрушки. Въпреки това пълнежът, използван в бетта-мажарг, е доста необичаен за целия регион – със смес от канела и твърдо сирене. Има различни начини за подреждане на плънката. Канелата може да се поръси върху тестото и след това да се поръси със сирене или обратното. Понякога вместо канела се използва маково семе.

Бетта-мажарг се прави от тесто с мая. Тъй като е по-плътно от обикновеното тесто с мая, остава доста податливо на оформяне и може да се разточи, а след това да се нареже на парчета, за да се направят кръгли кифлички.

Комбинацията от соленото сирене и подправката, позната в сладките десерти, създава оригинален вкус. Може да се използва заедно със сладки ястия, плато със сирена или като самостоятелно предястие.

В Ингушетия бетта-мажарг често се сервират с чай от мащерка и жълт кантарион, които растат в региона. Но тези кифлички са вкусни и с обикновен чай и кафе.

Можете да приготвите кифлички доста бързо. Докато чаят се запари, те почти ще бъдат готови.

Необходими продукти за 9-10 кифлички:

Юлия Мулино

За тестото:

  • Брашно – 200 г
  • Мляко – 100 мл
  • Разтопено масло – 20 г
  • Суха мая – 1 чаена лъжичка (3,5 г)
  • Захар – 1 с. л
  • Сол – 1/2 ч. л

За плънката:

  • Канела – 1 ч.л
  • Жълтък за намазване – 1 бр.

Приготвяне: 

Разтворете маята и захарта в топло мляко.

Юлия Мулино

Добавете разтопеното масло.

Юлия Мулино

Добавете брашното и солта.

Юлия Мулино

Замесете твърдо, плътно тесто.

Юлия Мулино

Оставете да втаса 1 час на топло.

Юлия Мулино

Разточете тестото и го разделете на кръгове.

Юлия Мулино

Оставете парчетата да втасат под кърпа за около 10-15 минути.

Юлия Мулино

Смесете част от жълтъка с настърганото сирене, което ще помогне за по-добро разпределяне на плънката.

Юлия Мулино

За удобство направете вдлъбнатина, която да запълните в центъра на всеки тестен кръг, като използвате малка чаша, за да направите формата.

Юлия Мулино

Поръсете с канела в центъра на кръга.

Юлия Мулино

Сложете сиренето и намажете краищата с жълтък.

Юлия Мулино

Печете около 15 минути на 180℃ в предварително загрята фурна.

Юлия Мулино

Сервирайте веднага с чай.

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest