Общество

Как да превеждаме пари в и от Русия

Не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

1. От дебитна карта на дебитна карта

Повечето банки по света позволяват на своите клиенти да извършват парични преводи в чужбина от съответните им мобилни приложения, включително и повечето руски банки. Всичко, което човек трябва да направи, за да изпрати пари от своята банкова сметка на някого със сметка в чуждестранна банка, е да знае номера на дебитната карта и името на получателя.Донат Сорокин/TASS

В наши дни използването на мобилното приложение на банката и необходимата информация правят прехвърлянето на пари в чужбина от Русия много лесно.

Често същият принцип се прилага при прехвърляне на пари от чужбина в Русия. По правило банките взимат малка комисионна за всеки превод. Всяка банка има различни условия, но често таксата представлява определен процент от преведената сума.

2. Western Union и други финансови услуги

westernunion.ru

Western UnionTransferWise и други подобни услуги функционират в Русия. Те улесняват отправянето на пари в и извън страната. Единствено е нужно да посетите техния уебсайт или уебсайт с подобни услуги, и да следвате инструкциите. Внимавайте обаче, тъй като в някои случаи комисионната за тези услуги може да бъде по-висока.

3. PayPal

Франк Мей/Ф/Global Look Press

Пращането на пари чрез PayPal на лице в Русия или фактуриране на клиент от Русия чрез услугата е изключително лесно – просто свържете вашата карта или банкова сметка с вашия PayPal и сте готови. Комисионната на PayPal обаче е сравнително висока – услугата може да таксува от 0,4% до 3,4% от преведената сума, в зависимост от условията на превода.

Освен това прехвърлянето на пари чрез PayPal из Русия не е възможно, тъй като услугата спря тази функция за руски клиенти в края на юли 2020 година.

4. Директен депозит

Максим Блинов/Sputnik

Повечето банки, чуждестранни и местни, позволяват на клиентите си да депозират пари по сметки на други банки в или извън Русия в местен банков офис. За да превеждате пари по този начин трябва да имате цялата необходима информация: името на получателя, сметката му, банката получател и SWIFT код. Тази информация лесно може да бъде получена или в уебсайт на банката, или в мобилното приложение. Основният недостатък на този метод е, че често са необходими няколко дни за пристигане на парите в сметката на получателя. 

Повечето банки взимат комисионна за тази услуга: руският Сбербанк например позволява депозити от 50 000 рубли (приблизително $677) или по-малко без такса, но начислява 1% от всяка сума над тази.

5. Електронни портфейли

qiwi.com

Електронните портфейли са метод за превод на пари, който става все по-популярен през последните години. В Русия е популярен е-портфейлът Qiwi. Той позволява на своите потребители да прехвърлят ограничена сума пари на всеки, който също има електронен портфейл в същата компания, а дори и в друга.

Qiwi начислява комисионна в размер на 2% от сумата, плюс такса от 50 или 100 рубли (приблизително $0,68 до $1,35) за трансфер. Този метод също ограничава и анонимните плащания, които надхвърлят 15 000 рубли (приблизително $200). Списък с други налични електронни портфейли можете да намерите тук.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest