Общество

Как да прекарате един перфектен уикенд в Тула

Имате желание да попътувате малко, но не знаете къде да отидете? Ние ви предлагаме Тула!

Там ще намерите културна програма, развлечения и ресторанти. Изобщо всичко, от което се нуждае и най-претенциозният турист.

Предлагаме ви наситен график за два дни, за да се възползвате максимално от града. За указания как да стигнете – вижте края на тази статия.

Ден 1

09:00

Препоръчваме ви да започнете пътуването си от имението Ясная поляна. Това е мястото, където Лев Толстой е роден и е живял през по-голямата част от живота си и където е написал почти всичките си основни произведения. Разходете се в прекрасната ябълкова градина, която е засадена от самия писател (тук можете да си купите сок от ябълките на имението). Отидете на екскурзия в къщата, където са запазени личните вещи и обзавеждането, с които е живял Толстой. (Къщата е достъпна само с екскурзоводска беседа, затова е добре да се запишете предварително).

Digr (CC BY-SA 4.0)

14:00

Това е добър момент да се освежите. Точно пред входа на имението има малко кафене, в което можете да хапнете нещо. Задължително опитайте Анковския лимонов пирог, който е бил любим на самия класик. Ако в кафенето няма свободни места, малко по-нататък се намира хотел с ресторант „Дворянско имение“, където можете да опитате ястия по рецепти на София Андреевна Толстой, чиято готварска книга е оцеляла до наши дни.

16:00

Ако не сте уморени, продължете деня с приповдигнато настроение и се отправете към Тулския художествен музей. Разгледайте оригиналите на Айвазовски, Серов и Шишкин. Експозицията е малка, така че час и половина ще ви бъдат достатъчни, за да им се насладите.

Александра Гузева

18:00

Музеят се намира точно на входа на парка „Белоусов“. Това е голям зелен масив, където можете да срещнете катерички и бегачи (или скиори). В парка има и увеселителни атракциони. Разхождайки се изнего (отнема около 20 минути), ще стигнете до ресторант „Петър Петрович“. Там можете да вечеряте и (18+) да пийнете домашно приготвени настойки или бира от собствената им пивоварна.

Legion Media

21:00

Ако все още имате сили, е време да отидете на пешеходната улица „Металистов“. Тук партито не спира до късно вечерта. Можете да се насладите на релаксиращо питие (има много ресторанти, които имат веранди при хубаво време) и да се забавлявате с танци.

Sergey Sebelev (CC BY-SA 4.0 )

23:00

Спокойна нощ. Утре е нов ден, пълен с впечатления!

Ден 2

9:00

Рано сутринта се отправяте към Казанската набережна на река Упа. Разходете се покрай Кремълската стена, посетете самия Кремъл и Успенския събор с приятен люляков цвят.

Александра Гузева

Пийнете едно кафе в местната верига кафенета Mr. Cup и закусете с тулски меденки.

Григорий Сисоев/Sputnik

11:00

Докато сте все още свежи и бодри, е време да посетите на Музея на оръжията в Тула. На другия бряг на реката ще видите неговата сграда във формата на шлем на богатир. Дори за най-беглата обиколка на музея отделете поне час време.

Александра Гузева/Getty Images

13:00

Време е за обяд. На 10 минути пеша от музея се намира гастрономическият квартал „Искра“ – сравнително ново пространство точно в историческия център с много кафенета и ресторанти. Особено приятно е тук през топлия сезон – всеки ресторант има собствена уютна веранда, а навсякъде са разположени шезлонги.

Александра Гузева

След това можете отново да се разходите по пешеходната улица „Металистов“, за да си купите сувенири – тулски меденки и белевска пастила (също местен тулски специалитет). А след това отидете на площад „Ленин“, където има паметник на тулските меденки. В края на краищата задължително трябва да си направите селфи с него!

Сергей Рамилцев/Getty Images

16:00

Това е подходящо време да се запознаете по-добре с историята на Тула. Преди няколко години тук беше открито още едно интересно пространство – творческият индустриален клъстер „Октава“. Той се намира в неизползваните помещения на едноименната фабрика, известен производител на електроакустично оборудване.

Евгений Одиноков/Sputnik

В клъстера се провеждат лекции, майсторски класове, изложби на съвременно изкуство, пространство за съвместна работа, библиотека и книжарница, както и звукозаписно студио. Освен това тук се намира и Музеят на металорежещите машини с уникална мултимедийна експозиция. Силно препоръчително е да посетите екскурзията „Тула – работилницата на Русия“, където ще научите как градът се превръща в столица на пряника (меденките), самовара, оръжията и други индустрии. Това ще се хареса дори на децата. Тя се провежда всеки ден от 14:00 до 18:00 часа на всеки час.

Евгений Одиноков/Sputnik

А в 19:00 и 20:00 ч. всеки ден се провежда не по-малко интересна екскурзия „История на промишлеността“, която разказва за основните етапи на световната индустриализация, включително за Русия и Тула.

Направо в „Октава“ има кафене, където можете да пийнете кафе и да похапнете пълноценно. Наблизо има и няколко други кафенета, както и голяма зала за хранене.

Григорий Сисоев/Sputnik

20:30

Можете да тръгнете към железопътната гара и да се отправите към Москва. Последният влак тръгва около 23:00 ч., така че ще имате време за всичко!

Как да стигнете до Тула:

С кола – от Москва до Тула по права линия е магистрала М-2. Разстоянието е 180 км, а времето за пътуване ще бъде около 2,5-3 часа. От предимствата – можете да спрете за закуска в град Серпухов, Московска област. Бъдете внимателни – в центъра на град Тула има платени паркинги. Можете да платите с SMS, като внимателно прочетете инструкциите на пътните знаци.

С автобус – време за пътуване 2,5-3,5 часа. 850-1500 рубли средно. От предимствата – автобусите до Тула тръгват от няколко автогари, можете да изберете удобна за вас: автогара „Новоясеневская“, автогара „Саларево“, метростанции „Лесопарк“ и „Орехово“. Разписанието можете да намерите тук.

С влак – има много влакове до Тула от Москва, включително високоскоростни маршрути. Предимствата са, че има много рейсове и времето за пътуване е малко над 2 часа. Влаковете тръгват от Курската и Източната гара. Можете да закупите билет онлайн на уебсайта на Руските железници. Цената е от 500 рубли.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest