Общество

Как да пратите колет до Русия през 2023

Поради геополитическия климат в момента повечето куриерски услуги вече не правят доставки до Русия.

Но има няколко компании, които могат да ви помогнат!

Преди февруари 2022 г. човек можеше да прати колет или писмо до Русия чрез държавните пощи или различни международни куриерски фирми като DHL, FedEx, UPS и други. Всички тези опции за жалост вече не се предлагат. Но има нови.

Фирми, които доставят до Русия

Нашият списък може и да не е пълен, но ето какво успяхме да намерим:

BXB от Boxberry 

Boxberry е руска куриерска компания, която неотдавна пусна международни доставки. Всъщност това е B2C услуга, така че обикновено компанията предлага доставки за онлайн магазини и други видове бизнес. От компанията обаче потвърдиха, че могат да изпратят колет и от физическо до физическо лице при определени условия.

Всичко в колета трябва да е закупено онлайн. Затова не може да пратите домашно сладко или пуловер, който сте изплели собственоръчно.

Нужно е да представите фактура със следните данни: списък с предметите, които изпращате, имената им, цената им, количеството и общата им стойност. Трябва да предоставите и линкове към предметите, които изпращате. Тези документи са необходими, за да може колетът да мине през митница.

Получателят трябва да има профил на сайта на Boxberry с посочени данни от паспорта и телефонен номер. Всички следващи стъпки се изпълняват през профила на получателя.

Ако живеете в район, в който няма складове на BXB, можете да ползвате който и да е друг местен куриер, който да достави колета до склада. Ще намерите адреса на склада в профила си в Boxberry.

Когато пакетът пристигне в склада, ще получите код за проследяване. След това трябва да въведете този код в профила си, за да бъдат изпълнени следващите процедури.

Профилът в Boxberry ви позволява да платите за доставката само с руска банкова карта, но можете да се свържете с компанията лично, за да уредите плащане чрез PayPal или пък получателят да плати. Всички съобщения за пратката ще бъдат изпращани до данните за контакт, регистрирани в профила.

BXB прави доставки до Русия от САЩ, Германия, Индия и Турция. Например, доставката на колет с тегло 2 кг от САЩ (складът е в Ню Джърси) до Москва отнема около 16-22 дни и струва близо 40 щатски долара.

CDEK

CDEK е добро решение, ако се налага да пращате документи. Това е единственият вид пратки, които обработва компанията. За да пратите документи, трябва да се свържете с местния офис по телефон или имейл, които са посочени на сайта. Имайте предвид, че не могат да бъдат изпращани документи за самоличност като паспорти, например. Същото важи за банкови карти, менителници, облигации, акции, календари, рекламни материали, портрети, тефтери и т.н. – CDEK не доставя подобни документи.

CDEK работи в следните държави: САЩ, Великобритания, Португалия, Испания, Финландия, Италия, Азербайджан, Грузия, Узбекистан, Турция, ОАЕ, Виетнам, Израел, Полша, Франция, Китай, Германия и Южна Корея.

Агрегатори на куриерски услуги

Getty Images

Компаниите по-долу не предлагат собствена доставка – те изпращат пратките чрез други куриерски фирми. Търсят най-добрите варианти и ги комбинират.

Time Saving Machine

Този руски агрегатор не организира транспорта самостоятелно, а намира най-добрите оферти по цял свят, като комбинира няколко куриера, ако се налага. Компанията твърди, че доставя всичко: документи, предмети, писма и произведения, като работи както с физически лица, така и с фирми. TSM работи в 241 държави, включително в Русия. Подгответе се да предоставите изчерпателна информация за предметите, които искате да изпратите – тя ще се използва при митническата проверка. Можете да се свържете с екипа на фирмата чрез уебсайта ѝ или по телефона. Не сме говорили с клиенти на компанията, затова внимавайте и направете допълнително проучване, ако искате да я използвате.

TrustExpress

Същото важи и за тази компания. Например, UPS взема пратката ви и я доставя на агента на TrustExpress в Естония. После пратката се праща в Русия. Ще трябва да предоставите адрес на изпращача на английски език. Компанията връща товарителница, която трябва да принтирате. След това трябва да се обадите на номера, предоставен от TrustExpress, за да кажете номера на товарителницата и да потвърдите поръчката. Когато куриерът пристигне, му предавате колета и товарителницата.

Един от клиентите, с когото успяхме да се свържем, твърди, че колетът му е доставен от САЩ до Русия за две седмици срещу 150 щатски долара. Но има и малък недостатък – сайтът на компанията няма версия на английски език, но можете да се свържете със служителите ѝ по WhatsApp или по имейл и ще получите отговор на английски език.

При всички положения цената на услугата варира сериозно в зависимост от точката на тръгване и пристигане, теглото на колета, начина, по който искате получателят да го получи (от адрес или от офис на куриера), стойността на колета и т.н. Цената на всяка пратка се изчислява индивидуално.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest