Как да не платиш за такси в Москва повече от необходимото?

Разказваме как да не те измамят таксиметрови шофьори и да спестиш при пътуване дори в час пик.

През ноември 2019 г. чужденец плати на московско такси 25,6 хил. руб. (340 евро). Той си поръчал такси от летище „Шереметиево“ до улица в центъра на града. Пътуването е трябвало да му струва 2,5 хил. руб. (33 евро). След като стигнал до мястото, шофьорът предложил на клиента да плати с банкова карта чрез терминал. В резултат от сметката му била изтеглена доста по-голяма сума. Когато чужденецът разбрал, че са го измамили, той се обърнал към полицията, но и досега шофьорът измамник така и не е заловен. Как да не попаднеш на такива и други уловки на недобросъвестни таксиметрови шофьори?

Поръчвай такси чрез приложение

Кирил Кухмар/ТАСС

В Русия има четири главни приложения за поръчки на таксита – „Яндекс“, Uber Russia (стандартното приложение Uber в Русия не работи), Gett и „Ситимобил“. Всяко от тях е достъпно за сваляне в магазин за приложения на всички смартфони.
За авторизация е необходимо да въведеш номера на телефона си и да избереш начин на плащане. Препоръчваме ти да посочиш банкова карта или услуга от рода на Apple Pay. В таксито по-добре да не използваш налични, защото може да се окаже, че шофьорът няма да ти върне ресто или пък да откаже да отиде да развали парите.

При заплащане сумата за пътуването се определя предварително и се посочва от приложението, а не от шофьора, затова той няма да може да поиска повече пари от реалната стойност на пропътувания маршрут.

Избягвай частните таксита

Рамил Ситдиков/Sputnik

Най-често те причакват клиентите на многолюдни места – край метростанциите, на подземните проходи и са особено много на жп гарите и летищата. Това са същите онези момчета, които те чакат на изхода и монотонно повтарят: „Такси, такси, такси“. В редки случаи поведението може да стане дори агресивно – да хванат куфара ти, сякаш за да ти помогнат, а в действителност искат да те принудят да се възползваш от техните прескъпи услуги.

В най-добрия случай такъв таксиметров шофьор ще ти поиска много над реалната цена, а в най-лошия – ще те ограби. През ноември  2019 г. един такъв таксиметров шофьор ограби мениджъра по качеството на Mercedes-Benz, пристигнал в Москва от Германия. Клиентът си поръчал такси от летището до хотела. След като пристигнали до крайна цел, той помолил таксито да го изчака няколко минути и се насочил към фоайето на хотела. Оттам той видял как колата отпътува с неговите вещи.

Не плащай според брояча

Антон Новодережкин/ТАСС

Именно по този начин най-често мамят туристите. При влизането ти в таксито шофьорът обявява една сума, а в края на пътуването сочи брояча, който е отчел шеметни цифри, говори за задръствания и скъпите таксита в цяла Москва, а след това предлага своя терминал за „удобно разплащане“ с карта. Туристът поставя картата и от сметката му се тегли огромна сума.

Ако подобно нещо е станало с частно такси, трябва да запомниш номера на автомобила и да се обърнеш към полицията.

Ако така те е измамило такси, поръчано през официално приложение, трябва възможно най-подробно да опишеш цялата ситуация в службата по поддръжка на приложението (достъпна на английски език). Между другото подобна молба от таксиметровия шофьор, поръчан през приложение, вече трябва да те накара да си нащрек – в тези случаи парите се теглят автоматично, без терминал и сумата не може да се променя.

Избирай времето и мястото за поръчване на такси

Кирил Калиников/Sputnik

Кирил Калиников/Sputnik

В Москва на цената за пътуването пряко влияят следните фактори: времето от денонощието, адресът, където трябва да спре колата, и дори метеорологичните условия.

Специалистите от Яндекс.Такси съветват на официалния си блог да се въздържаш от пътувания сутрин от 8:30 до 8:45 и вечер от 18:00 до 18:50 часа.

Още един час пик започва в петък вечерта или в събота от 22:00 и продължава до 03:00 часа. Причината е, че именно по това време хората пътуват на гости, към клубове и барове или пък се връщат от тях у дома.

В тези случаи е по-добре да се поръчаш такси 15-20 минути по-рано или пък да изчакаш края на часа пик.

Струва си освен това да планираш пътуването по-рано, ако вън вали дъжд или сняг. В този случай поръчките се увеличават, свободните коли са по-малко, а цената – значително по-висока.
Освен това цената на пътуването зависи от мястото, откъдето шофьорът трябва да вземе клиента. Например цената може да спадне със 100 руб. (1,1 евро), ако колата не те вземе от адреса, на който си в дадения момент, а от съседната улица. Някои приложения подсказва от коя точка е по-изгодно да си поръчаш такси.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest