Как да научиш повече за Русия, без да излизаш от вкъщи?

Съставихме списък на най-съществените неща, които всеки трябва да знае за най-голямата страна в света, нейната уникална история, култура и география.

 1. Изследвай страхотната руска култура

Дом

Дом „Мелников“, МоскваВладимир Астапкович/Sputnik

Руснаците много се гордеят с богатото си културно наследство, така че запознаването с някои големи имена и произведения на изкуството би било добро начало, плюс това печелиш и допълнителни точки за по-дълбокото опознаване на страната.

 • литература

Ето най-важните руски книги, с които можеш да започнеш изследването си на руската литература (и ако това не е достатъчно, ето 25 книги, които Толстой силно препоръчва да прочетеш)

 • балет

Прочети повече за вероятно най-международно признатата руска „марка“ и нейната история. Разбери кои са най-известните руски балети. Не пропускай онлайн излъчването на Болшой театър и разгледай тези великолепни снимки, направени зад кулисите на Болшой.

 • кино

Има огромен списък от руски и съветски филми, които си заслужава да се гледат. Ето 10 филма, които определят руското кино, а ето и 7-те най-нови руски исторически блокбъстърa.

 • класическа музика

Ето списък на 5-имата най-интересни композитори на руската музикална сцена и още малко за четене за Пьотър Чайковски, най-известният руски композитор, написал „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“.

 • театър

Русия има голяма традиция в театъра, като някои от най-търсените спектакли са на сцена от десетилетия. Разгледай как Болшой (буквално „Голям“) театър получава името си и как живее днес най-старият руски театър – Александринският!

 • изкуство

Русия има страхотни традиции в изобразителното изкуство – тук са най-почитаните икони и ето едно ръководство за разбиране на руските икони. Основните руски музеи на изобразителното изкуство са качили своите колекции онлайн – ето някои линкове към Третяковската галерия, Музея на изящните изкуства „Пушкин“ и Ермитажа.

 • архитектура

Прочети повече за невероятно интересната съветската конструктивистка архитектура и по-специално за сталинските небостъргачи „Седемте сестри“.

 1. Разгледай географията на Русия, нейната уникална флора и фауна

Бели мечки на о-в Врангел, Русия

Бели мечки на о-в Врангел, РусияGlobal Look Press

Русия е най-голямата страна в света и има всичко, което природата може да предложи: скалисти планини, необятни морета, невероятни езера, безкрайни степи и буйни гори.

Ето някои статистически данни за размера на Русия (и как това се превръща в проблем) и някои умопомрачителни факти и сравнения колко голяма е Русия. Прочети повече за природните чудеса на Русия, включително езерото Байкал, Алтайските планини и други. И ето още няколко абсолютно уникални руски географски чудеса.

И ако това не ти стига – ето снимки на 100-те най-красиви места в Русия – наслади се!

Мечката е едно от първите неща, с които се асоциира Русия, но виж 7 неща, които най-добре символизират Русия… освен мечките! Трябва обаче да те разочароваме – мечките не обикалят руските улици, но ето някои места в Русия, където можеш да ги срещнеш (и да останеш жив).

На огромната територия на Русия има много и различни същества. Тук са най-опасните руски животни, а тук ще намериш животни, които съществуват само в Русия. А това са най-красивите животни в Русия.

В Русия има и много редки цветя. А руснаците ценят много флората си и активно използват билките като лекарства, но виж тези 7 отровни растения в Русия, от които трябва да се пасиш!

 1. Открий руската история

Парад от съветско време на Червения площад

Парад от съветско време на Червения площадGetty Images

От царско време през съветската епоха и до днес Русия е преодоляла много изключително интересни събития, но пък и доста мъки и трагедии.

Разбери как се е появила Русия, прочети кой от Романови държи правата върху руския трон днес и научи как е убит последният цар цар Николай II.

 1. Технологии и постижения в науката

Су-57

Су-57Reuters

Съветската наука е сред най-прогресивните в целия свят. Русия изпраща първия човек в космоса (прочети малко известни факти за полета на Гагарин) и е сред пионерите на ядрената енергия.

Прочети за изобретенията на руския Архимед – Иван Кулибин, които промениха света.

Русия също продължава да развива военната си мощ – и ето топ 3 нови военни технологии, създадени през 2019 г., докато тук можеш да научиш за някои от тях, които ще бъдат представени по-късно през 2020 година.

 1. Пробвай малко руска храна

Владимир Путин пие чай

Владимир Путин пие чай

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest