Общество

Как да използвате московското метро

Столичното метро се разширява толкова бързо, че вече се е превърнало в чудовищен, объркващ лабиринт.

Ето как да се ориентирате в него и да стигнете до целта си бързо и без стрес.

Московското метро и градските влакове са много удобни. Те работят от 5:30 до 1:00 ч. сутринта и можете да платите за тях с една и съща билетна карта „Тройка“. Схемата на метрото изглежда, разбира се, сложна. Но това е само на пръв поглед.

Като начало нека да разграничим подземното метро от наземните електрически влакове. Схемата на метрото е обозначена с ярки плътни линии, докато линиите на наземните маршрути са обозначени с две успоредни линии, между които има бяло разстояние.

Подземна система на метрото

То има две пръстеновидни линии – кафявата Пръстенова (Кольцевая) линия (5)

Александър Корольов

и новата тюркоазена Голяма пръстенова линия  (Большая Кольцевая линия) (номер 11).

Александър Корольов

Тези пръстени пресичат всички останали линии на метрото, така че, ако трябва да стигнете от предградията до друга линия, е удобно да използвате един от пръстените.

Можете да смятате, че вътре в Пръстеновата линия (5) се намира центърът на града. Също така във вътрешността на кафявия пръстен има много подземни прекачвания от една линия на друга. Рекордьорът е библиотека „Ленин“ – „Арбатска“ – „Александровски сад“ – „Боровицка“. Това са цели четири станции, които се пресичат на едно място (и то точно до Московския кремъл). До Кремъл може да се стигне удобно и бързо и от станциите „Охотни ряд“ – „Театрална“ – „Площад на Революцията“, които също имат прекачвания помежду си.

Сергей Кисельов/Moskva Agency

А с метрото можете да стигнете и директно до летище „Внуково“! Съответната станция от линията „Солнцевская“ (8А) е открита през септември 2023 година.

Как се движи метрото?

Почивките между влаковете са много малки – средно около 2 минути, а в пиковите часове се движат дори по-често. Така че не се налага да тичате, не се налага да се блъскате в затварящите се врати (това също би било опасно). Просто трябва да изчакате следващия влак, той ще дойде бързо. За разлика от метрополитените на други градове – влаковете се движат явно по едни и същи линии, без отклонения. Така че можете спокойно да се качите в правилната посока, без да се притеснявате, че ще отидете не там, накъдето сте се запътили.

Александър Авилов/Moskva Agency

Има само две изключения:

  • От гара „Александровски сад“ на светлосиния клон влаковете се движат последователно до гара „Международная“ (където се намира „Москва Сити“, където отиват много бизнесмени) и гара „Пионерская“.
  • Има го и т.нар. вилично разклонение на БКЛ: от станция „Савеловская“ до „Деловия център“ (също до „Москва Сити“).

Понякога можете да чуете съобщението „Влакът отива до гара…“ (Поезд следует до станции…). Ако трябва да продължите, просто трябва да слезете на гарата, до която пътува влакът, и да изчакате следващия влак. Може би този просто е за депо.

Наземни маршрути

В допълнение към самото метро новата схема обозначава и електрическите влакове. Можете веднага да ги различите – тези клонове са маркирани с две успоредни линии, като между тях има бяло пространство.

1) Московски централен пръстен (14) (МЦК от Московское центральное кольцо на руски)

Moskva Agency

Нека отново погледнем схемата и да открием на нея червения пръстен, разположен между линиите на метрото „Колцевая“ (5) и „Болшая Колцевая“ (11). Това е Московският централен пръстен (14) или просто МЦП/МЦК.

Александър Корольов

Това е надземна електрическа железница, която обикаля града. Има станции, от които можете да се прекачите на подземното метро. Най-често обаче това не са толкова кратки преходи, колкото в метрото. Понякога се налага да вървите пеша около 10 минути.

Така че не ви съветваме да използвате МЦК само като маршрут за прекачване.  Освен това интервалът между влаковете на МЦК е по-дълъг, отколкото в метрото – той може да бъде 4-8 минути, в зависимост от времето на деня.

Големият плюс на MЦК обаче е, че има много станции, които са далеч от метрото и до които е най-удобно да се стигне с него.

2) Московски централни диаметри (МЦД от Московские Центральные Диаметры на руски)

Сергей Ведяшкин/Moskva Agency

Московските диаметри на картата на метрото са най-дългите разклонения, които пресичат целия град (затова се наричат диаметри). Те приличат на градски електрически влакове, като S-Bahn в Берлин или Виена или RER в Париж.

Те са разклонения на влакове, които идват от предградията (от Московска област, която е отбелязана със зелена сянка на картата) и след като прекосят целия град, се отправят към предградията от другата страна на града. На някои от станциите на диаметъра можете да слезете и да се прекачите на метрото или на MЦК. В час пик влаковете на МЦК се движат на интервал от 5-7 минути.

Александър Корольов

МЦД-1/D1 – Белоруско-Савеловски се движи от гара „Одинцово“ в югозападната част на Москва през гара „Москва-град“ и „Белоруска гара“ до летище „Шереметиево“ и до гара „Лобня“ на север. 

МЦД-2/D2 – Курско-Рижки розов диаметър пътува от подмосковния град Подолск на юг през гара „Курск“, „Площад на трите гари“ (Ленинградска, Казанска, Ярославска) и гара „Рижка“ до село Нахабино на северозапад.

МЦД-3/D3 – оранжевият диаметър Ленинград-Казан се движи от гара „Хиподрума“ в югоизточната част (град Раменское) до Зеленоград в северната част.

МЦД-4/D– Калужско-Нижегородски зелен диаметър минава от град Апрелевка на югозапад през гарите „Москва-град“, „Белоруска“, „Савеловска“ и „Курска“ и през „Площада на трите гари“ (Ленинградска, Казанска, Ярославска) до гара „Железнодорожна“ в град Балашиха на изток.

Сега се проектира и петата линия на МЦД, която обещават да бъде открита до 2028 година. Тя ще свързва южната (Домодедово) и северната част на града (Пушкино).

3) Московска монорелсова железница

Александър Корольов

Единствената монорелсова железница в Русия, търсете я северно от центъра на Москва. Това не е просто надземна, а надземна разклонена линия, която се намира на пилоти. Тя е къса (13 станции), която се движи в екскурзионен режим – от нея се открива красива гледка към телевизионната кула „Останкино“, например.

Веднъж на всеки половин час влакчето се движи от станция „Тимирязевская“ (която е до едноименната станция на Серпуховско-Тимирязевската линия (9), т.е. сивата линия на метрото) до станция на улица „Сергей Айзенщайн“, която е близо до входа на парк ВДНХ и метростанция ВДНХ на Калужско-Рижката линия (6) на метрото.

4) Леко метро

Линията „Бутовская“ (12) в южната част на Москва минава от станция „Бунинска алея“ до станция „Битцевски парк“ и от нея можете да се прекачите на сивата „Серпуховско-Тимирязевска“ (9) и оранжевата „Калужско-Рижка“ линия (6). Това разклонение преминава предимно по земята, като влиза в тунел, но се счита за част от метрото (затова това разклонение е обозначено с плътна линия като другите разклонения на метрото).

Полезен съвет

Уебсайтът на московското метро предлага интерактивна карта с всички клонове на метрото, МЦК и диаметрите. Можете да я използвате, за да съставите маршрут от началната до крайната станция, да видите всички възможности за пътуване и къде да направите необходимите връзки.

Как да платите за пътуване

Moskva Agency

Удобството на московската транспортна система се състои в това, че ви е необходима само карта „Тройка“, за да пътувате с всички видове обществен транспорт, независимо дали става въпрос за метро, влакове или автобуси/трамваи. Можете да я закупите от билетните каси или от автоматите на гарите. В магазините за сувенири и в онлайн магазина на метрото можете да закупите ключодържатели, гривни и пръстени, които работят като карта „Тройка“, както и карти „Тройка“ с уникален и персонализиран дизайн.

Картата може да бъде презаредена, като просто добавите определена сума пари – или можете да си купите еднократен билет за 60 пътувания или еднократен неограничен билет за 1/3/30/90/365 дни.

Картата „Тройка“ има депозит от 80 рубли, който може да бъде възстановен, когато картата бъде върната на касата. Тя е валидна за 5 години, така че можете да я запазите за бъдещи пътувания.

Едно пътуване с MЦК, MЦД (в центъра на града) и метрото струва 54 рубли. Трансферите в метрото, MЦК и между диаметрите са безплатни в продължение на 90 минути. Цената на крайградската тарифа за MЦК е 71 рубли.

Важно: таксите за метрото и MЦК се заплащат само на входа. От друга страна, пътуванията в диаметъра трябва да се активират на входа и след това отново да се приложи картата към турникета при излизане.

На почти всички станции има и терминали, където можете да платите цената на билета с банкова карта.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest