Общество

Как да изпечем ароматен и здравословен съветски хляб с горчица

Горчичният хляб, приготвен по класическа съветска рецепта, е идеалната закуска, поднесена с масло и домашно сладко.

За разлика от обичайния руски нарезной хляб, този хляб се прави чрез добавяне на синапено масло към тестото. Това не означава, че има горчив вкус, напомнящ на горчица. Тъкмо обратното, това хлебче е по-мекичко и повече прилича на десертно, поне на мен така ми се струва.

Този вид хляб е доста разпространен в Съветския съюз. Рецептата е от 40-те години на миналия век. Съвременният държавен стандарт за приготвяне на хляб с горчица обаче е въведен през 1988 година. Доколкото си спомням, печаха го като тухличка и в овална форма. Овалните имаха специални нарези във формата на шип, за да бухне равномерно и да не се разкъсва.

Синапеното масло прави този хляб не само вкусен, но и полезен. То подобрява състава на кръвта и неутрализира токсините благодарение на високото съдържание на витамини и минерали. Освен това подпомага нервната система и противодейства на всякакви негативни ефекти от ежедневния стрес, като премахва вредните отпадъци от тялото и укрепва имунната система.

Ароматът на този хляб ме връща в детството ми. Когато бях в началното училище в квартал Черкизовски в Москва, след училище ходехме в малката пекарна на близкия хлебозавод, за да купим пресен хляб. Честно казано, тогава, както и сега, всеки прясно изпечен хляб ми се струваше невероятно вкусен. Миризмата на горчичен хляб обаче беше особено открояваща се. Неотдавна имах късмета да намеря органично, нерафинирано синапено масло и веднага поисках да направя хляб с него.

Използвах класическа рецепта от книгата от 1940-те години „350 вида хляб“ на Плотников и Колесников. Печенето на хляб с горчица отнема време; при приготвянето на тестото трябва да се направи закваска. Когато тя е готова, тестото се меси и втасва на няколко етапа. Иска се търпение, но наградата е изтънченият вкус на домашния хляб.

Най-добре е горчичният хляб да се яде на следващия ден след изпичането. Според мен това е перфектната закуска с масло и домашно сладко.

Необходими продукти за един хляб (1 кг):

Юлия Мулино

За закваската:

  • Висококачествено брашно – 350 г
  • Вода – 245 мл
  • Жива мая – 7 г

За тестото:

  • Брашно – 350 г
  • Сол – 9 г
  • Вода – 110 мл

За третото месене на тестото:

  • Синапено масло – 56 г
  • Захар – 42 г

Начин на приготвяне: 

Маята се разтваря в топлата вода и се смесва с брашното.

Юлия Мулино

Покрийте тестото и го оставете на топло място за 2,5 часа.

Юлия Мулино

След 2,5 часа:

Разтворете напълно солта във водата и добавете към втасалото тесто с брашното. Обединете съставките, покрийте и оставете за 15 минути. Разбъркайте с електрически миксер в продължение на 10 минути. Тестото трябва да е гладко и еластично, така че когато го стиснете, натискът да се върне. Покрийте и оставете на топло да втасва още 2 часа.

Юлия Мулино

След 2 часа:

Смесете олиото и захарта и месете тестото 7 минути. Покрийте и оставете да втасва на топло за 1,5 часа.

Юлия Мулино

Оформете тестото на правоъгълен лист и прегънете краищата към средата на листа. Прегънете тестото наполовина, защипете шева и поставете тестото с шева отдолу. Разточете леко тестото, за да оформите овална форма. Загрейте фурната до 230℃.

Юлия Мулино

Покрийте и оставете да втасва на стайна температура за около 30-40 минути. Тестото трябва да втаса, така че хлябът да е бухнал отвътре. Важно обаче и да не прекалявате, защото в противен случай може да спадне.

Използвайте остър нож, за да направите резки във формата на шип в хляба. Внимателно намажете хляба с вода, като използвате мека четка.

Юлия Мулино

Сложете в предварително загрята до 230℃ фурна. Изсипете половин чаша вряща вода на дъното на тавата, за да се образува пара.

След 10 минути извадете съда с водата. Ако фурната ви е твърде силна, намалете я на 200 ºC.

Печете, докато получите приятна миризма на печено. Отнема около 30 минути.

Юлия Мулино

Оставете да изстине върху решетка.

Нарежете след 40 минути или час.

Юлия Мулино

Препоръчва се да се яде след час или още по-добре ден след изпичането. Насладете се като намажете с масло и домашно сладко!

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest