Общество

Как чужденец може да си резервира хотел или вътрешен полет в Русия?

Повечето чуждестранни банкови карти са блокирани в Русия, а международните услуги за резервация временно преустановиха работата си.

Но има начини тези проблеми да бъдат заобиколени.

Резервация на хотел

Visa, Mastercard, American Express и JCB в момента не работят в Русия и не могат да се използват за разплащания. UnionPay, единствената чуждестранна платежна система, която продължава да работи, също не е надеждна – потребителите съобщават, че терминалите на санкционирани банки не я приемат.

Въпреки това, все още е възможно да си резервирате хотел. Най-популярният начин е старомодният – да се свържете с хотела лично по телефона или през сайта му. Можете просто да платите в брой при пристигането. Всички хотели, с които разговаряхме – както луксозни, така и евтини, потвърдиха това. Някои, обаче, начисляват малка надценка заради плащането в брой, но тя не е висока.

Имайте предвид, че резервацията на хотел без предварително плащане налага да пристигнете точно навреме за регистрацията, иначе хотелът може да реши, че сте променили плановете си и може да загубите резервацията си. Освен пари в брой, можете да си отворите и банкова сметка в Русия – тук обясняваме как.

Има още два начина да си резервирате хотелска стая от чужбина, без да прибягвате до плащане в брой. Някои хотели дават възможност да се използва чуждестранна карта със специален линк, който изпращат след резервацията. Така можете да платите с карти Visa и Mastercard, но не и с American Express. Имайте предвид, че това е рядък вариант и все пак е по-добре да се свържете с конкретния хотел и да разберете дали тази опция е налична.

Вторият вариант е доста примитивен: да помолите руските си приятели да ви помогнат.

Резервация на вътрешен полет

Тук работа ще свършат само пари в брой. Свързахме се с най-популярните руски авиолинии като Aeroflot, S7 и Rossiya Airlines и разбрахме, че може да се плати онлайн само с карти, издадени в Русия. Единственият начин да си купите билет за вътрешен полет без руска карта е да го направите на летището или в офиса на компанията – можете да намерите адресите на сайта на авиокомпанията.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest