Общество

Как Червената армия воюва с „Харли Дейвидсън“ през Втората световна?

Известният американски мотоциклет е не само най-масовият в съветските войски, но и най-обичаният.

До началото на нахлуването на Вермахта в СССР от ситуацията с мотоциклетите в Червената армия има много какво да се желае. В съветските войски преди войната има малко „железни коне“ и принудителната евакуация на заводите в Сибир сериозно усложнява тяхното производство.

Тогава западните съюзници идват на помощ на Съветския съюз. В страната се появяват британските Velosette и Matchlesse, американските Indiana и Harley-Davidson.

Архивна снимка

Последните представляват най-големия дял от всички доставки –  повече от 21 000 единици. За сравнение: през целия период на глобалния конфликт са произведени не повече от 16 000 от основните съветски военни мотоциклети „М-72“ (базирани на немските BMW R71).

Така „Харли Дейвидсън“ става най-масовият мотоциклет в Червената армия. В същото време той става най-обичаният сред съветските войници.

Надежден и мощен

„Харли Дейвидсън“ WLA-42, доставен в СССР, се отличава с надеждност, издръжливост, висококачествени части, голяма товароносимост, комфорт, мощен двигател и толерантност към нисък клас бензин. Дори да е несигурен при офроуд, на шосе той развива скорост до 110 км/ч.

„Харли“ е добра, издръжлива машина, V-образен двигател, защитен от рамка, верижно задвижване … кожената седалка с пружини омекотява всички тези удари“, спомня си операторът на самоходна артилерия Арсений Зонов.

Архивна снимка

WLA-42 е оборудван с багажник за транспортиране на радиостанция, кутия за боеприпаси и специален кобур за 11,43-мм картечни пистолети Thompson. Червената армия получава това любимо оръжие на гангстерите от ерата на Голямата депресия от американците в размер на почти 138 000 броя.

Тъй като „Харли“ пристигат в Съветския съюз без кошове, при доставянето им са оборудвани с кошове от „M-72“. След това „железният кон“ получава оръжие под формата на 7,62-мм картечница „Дегтярьов“ или, въпреки че това се случва рядко, противотанково оръдие ПТРС или ПТРД.

Мотоциклетът може да бъде оборудван и с 82-мм минохвъргачка. Войниците на Червената армия веднага го поставят в бойна позиция, стрелят, след което го поставят обратно на коша и бързо се отдалечават от ответния огън на врага.

Отличен боец

„Харли Дейвидсън“ са използвани за нуждите на военното разузнаване, комуникацията и щаба. Освен това бързи и добре въоръжени, мотоциклетите вземат активно участие в битките.

Подвижните мотоциклетни части извършват разузнаването в битка, превземат мостове и прелези, проникват в тила на врага, успешно действайки изолирано от основните сили на разстояние до няколкостотин километра. В зависимост от поставената бойна задача тези части са усилвани с тежка бронирана техника и самоходна артилерия.

Архивна снимка

 „Ако внезапно някъде противникът пробиеше отбраната на нашата армия, нашият полк беше изпращан там, за да укрепи отбраната, или ако нашите части след дълги битки пробиеха немската отбрана и нямаха сили да ги преследват, отново ни изпращаха“, спомня си Серафим Васин, военнослужещ от мотоциклетния полк на 6-а гвардейска танкова армия.

Съветските „Харли“ успешно стигнат до Берлин, а по време на войната срещу Япония те се представят отлично в безкрайните простори на Манджурия. Американски мотоциклети се използват в СССР и след войната. Освен всичко друго, те с удоволствие са използвани от московската полиция.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest