Как бригът „Меркурий“ се сражава с два бойни кораба

Преди 191 години бригът „Меркурий“ на Черноморския флот отказва да капитулира пред „Селимие“ и „Реал Бей“ – бойните кораби на Турция.

Капитан-лейтенант Александър Казарски влиза в битка и се добира до руската ескадра в българското пристанище Созопол.Erhard Batzdorf/Global Look Press

На разсъмване на 26 май 1829 г. плаващите в района на Босфорския пролив фрегата „Щандарт“ и бриговете „Орфей“ и „Меркурий“ откриват турска ескадра, наброяваща 14 кораба. Разузнавателните кораби на Черноморския флот решават да се откъснат от противника, но турците не искат да загубят лесна плячка, затова започват да ги преследват. Османците са окуражени от превземането на руската фрегата „Рафаил“, чийто капитан от II ранг Симеон Стройников позорно се предава без бой.

Високоскоростният „Щандарт“ и „Орфей“ успяват да избягат от преследването, но 110-оръдийният „Селимие“ и 74-оръдийният „Реал-бей“ настигат „Меркурий“.

В доклада си до адмирал Грейг 28-годишният капитан-лейтенант Александър Казарски пише: „Единодушно решихме да се бием докрай и ако мачтата бъде свалена или в трюма водата стане толкова много, че е невъзможно да се изпомпва, тогава този, който все още е жив от офицерите, с изстрел от пистолет трябва да запали каютата с барута.“

Битката продължава няколко часа. Въпреки огромното превъзходство в огневата мощ, турските бойни кораби не могат да се справят с малкия „Меркурий“. Всеки от турските кораби може да стреля само от едната страна на борда, докато „Меркурий“ използва всички оръдия. За да лишат врага от двигателна способност, руските моряци стрелят с къси оръдия по мачтата и такелажа на турските кораби. Флагманът „Селимие“ излиза пръв от битката, а след това „Реал-Бей“ изостава. За пробива на „Меркурий“ се заплаща скъпо: четирима моряци са убити, а шестима ранени. Бригът получава 22 дупки в корпуса, 133 – в платната, 16 повреди в мачтата, 148 – в такелажа, а всички лодки са счупени.

Най-доброто свидетелство за смелостта на моряците от „Меркурий“ е писмото на един от навигаторите на турския кораб „Реал-бей“: „Това бе нещо нечувано, нещо невероятно. Не можахме да го накараме да се откаже: той се бори, като отстъпваше и маневрираше с всички умения на опитен военен капитан и, срамно е да се каже дори, но ние спряхме битката, а той продължи пътя си със слава. Ако великите дела на древните времена и съвременността съдържат подвига на смелостта, тогава тази постъпка трябва да изтрие всички тях и името на този герой трябва да бъде изписано със златни букви върху храма на славата“.

Бригът „Меркурий“ получава кърмовото знаме на Свети Георги и служи на Черно море до 9 ноември 1857 година. Капитан Казарски и поручик Прокофиев са наградени с ордена на Свети Георги от IV клас, а останалите офицери – с ордени на Свети Владимир от IV степен. Всички офицери са повишени в по-високи звания, съобщават от „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest