Общество

Как болшевиките искат да изпратят войски в Индия, за да направят революция

„Пътят към Париж и Лондон минава през градовете на Афганистан, Пенджаб и Бенгалия“, казва Лев Троцки.

През лятото на 1919 г. ръководството на съветска Русия сериозно обсъжда идеята за военен поход в Британска Индия. Лев Троцки и военният командир Михаил Фрунзе предлагат да се нанесе удар по „британския империализъм“ в Азия.

От момента, в който идват на власт в Русия, болшевиките мечтаят да „запалят огъня на световната революция“. Обаче в Европа нещата не се развиват добре за тях – революционните движения са бързо и брутално потушени.

Яков Штейнберг/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Червената армия не може и да пренесе революцията в европейските страни на щиковете си – войната срещу Полша по това време върви много зле за Русия.

От друга страна, болшевиките имат късмет на изток. Белите сили на адмирал Александър Колчак претърпяват сериозно поражение там и, както смята Москва, вече не представляват заплаха.

„Няма съмнение, че на азиатските полета на световната политика нашата Червена армия е несравнимо по-голяма сила, отколкото на полетата на европейската политика“, – твърди Троцки. – Пътят към Индия може да ни се стори в този момент по-кратък от пътя към съветска Унгария“.

Лев Троцки, 1918 г.

Лев Троцки, 1918 г.Свободни източници

Според Фрунзе и Троцки в помощ на „индуската революция“ може за начало да се изпрати корпус от 40 000 кавалеристи и да се създаде „революционна академия, политически и военен щаб на азиатската революция“ някъде в Урал или Туркестан (Средна Азия).

На тези планове обаче не е съдено да се осъществят. През есента на 1919 г. белите сили започват решително настъпление по всички фронтове и на болшевиките вече не им е до Индия.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest