Как болшевик става високопоставен нацист

Хитлер е наричал Роланд Фрайслер болшевик, но все пак приема той да осъжда на смърт главните политически врагове на Третия райх.

Председателят на Народната съдебна палата на Третия райх Роланд Фрайслер е бил, по думите на американския историк Уилям Ширер, „вероятно най-зловещият и кръвожаден нацист след Хайдрих в Третия райх“. („Perhaps the most sinister and bloodthirsty Nazi in the Third Reich after Heydrich“. ) Преди обаче да стане фанатичен привърженик на Хитлер, той изповядва напълно противоположни възгледи.

Комунист

Германски военнопленници в лагер

Германски военнопленници в лагерАрхивна снимка

В началото на Първата световна война роденият в град Целе, Долна Саксония, Роланд Фрайслер заминава като доброволец на фронта. За проявената голяма смелост на бойното той е награден с Железен кръст 1-а и 2-а степен. 

Бойният път на Фрайслер обаче се оказва кратък – през 1915-а той е пленен от руснаците. Именно в лагер за военнопленници го заварва Октомврийската революция от 1917 г. и идването на власт в Русия на болшевиките.Роланд Фрайслер

Роланд ФрайслерScherl/Global Look Press

Роланд Фрайслер е завладян дълбоко от комунистическите идеи, чете творби на Маркс и Енгелс и научава незле руски език. През 1918-а германските пленници започват масово да се връщат в родината си, но Фрайслер се задържа в Русия, обхваната от гражданската война.

За този период от живота му не се знае много. След като влиза в партията на болшевиките, той, според една от версиите, е назначен за комисар по продоволствието и е работел по осигуряването на доставки за държавата. Според друга версия той дори постъпил на служба в органите на държавна сигурност – ВЧК.

Нацист

Scherl/Global Look Press

През 1920 г. Роланд Фрайслер се връща в Германия и се посвещава на юриспруденцията. Напълно сменя политическите си възгледи и през 1925 г. става член на Националсоциалистическата германска работническа партия.

През целия си живот Фрайслер се старае да покрие със забвение болшевишкото си минало като  засвидетелства пред Хитлер фанатична преданост и се нарича „политически войник“ на фюрера.Getty Images

Вождът на Третия райх обаче винаги е помнел този нелицеприятен факт от биографията на своя привърженик и полу на шега наричал Фрайслер „нашия болшевик“. Хитлер отхвърля кандидатурата му за поста министър на правосъдието, но допуска през 1942-а той да заема поста на председател на Народната съдебна палата.

Палач

Учредена през 1934-а, Народната съдебна палата на Третия райх, е висшият извънреден съдебен орган на нацистка Германия и е гледала дела за държавна измяна, шпионаж и други политически престъпления.Генерал Фриц Линдеман; Берлин, август 1944 г.

Генерал Фриц Линдеман; Берлин, август 1944 г.Corbis/Getty Images

На практика е било невъзможно да се избегне смъртна присъда в този съд. Хора са могли да се простят с живота си дори за невнимателно изречени думи като „войната е загубена“ или „фюрерът е болен“. Само единици са „изваждали късмет“ като са се озовавали в концентрационни лагери.

На председателския пост за периода 1942-1945-а Фрайслер изпраща на смърт 4951 души. Преди назначението му през осемте години съществуване на съда са произнесени само 292 смъртни присъди.Бундесархив

С усилията на Роланд Фрайслер на гилотината падат главите на лидерите на нелегалната група на съпротивата „Бяла роза“, а също и обвинената във „възмутително лъжлива пропаганда в полза на врага“ и „подкопаване на отбранителната способност на страната“ сестра на знаменития писател Ерих Мария Ремарк, Елфрида Шолц. „Вашият брат успя да ни се измъкне, но вас няма да ви изпуснем“, заявява пред нея Фрайслер по време на процеса. Getty Images

Най-силен отзвук получава делото на Фрайслер за покушението срещу Хитлер на 20 юли 1944 година. Председателят на съда ни най-малко не се притеснява за думите си и нарича организаторите на заговора магарета, идиоти и мерзавци. От протокола на заседанията се вижда, че той е говорил четири пъти повече в сравнение с подсъдимите, адвокатите и прокурорите, взети заедно.

Роланд Фрайслер без съмнение би се озовал на скамейката на подсъдимите на Нюрнбергския съд, но съдбата решава друго. На 3 февруари 1945 г. той е ранен смъртоносно по време на бомбардировка на Берлин, извършена от американската авиация. През последния ден от живота си той успява да осъди на смърт четирима души.Роланд Фрайслер

Роланд ФрайслерGetty Images

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest