Общество

Как би минала годината ти в руската казарма?

Ако те викнат в армията на Русия, те чакат „гумени“ среди, „сини“ четвъртъци и много неочаквани преживявания през цялата година.

В Русия, освен служба на договор, и до днес е задължителна наборната служба или т. нар. „казарма“. Там попадат всички млади хора, след като навършат 18 години или завършат образованието си. Службата трае една година (по-рано тя продължаваше две). Много се страхуват да влязат в казармата заради суровите условия на живот и „тормоза“. Някои сравняват задължителната военна служба с „излежаване на присъда в затвора“ и загуба на една година от живота им.

Естествено, всичко зависи до голяма степен от това в каква войскова част ще попаднеш. И ако така или иначе ти се наложи да влезеш в казармата, е по-добре да подходиш към това изпитание с хумор, да се постараеш да извлечеш полза от случващото се и дори да се опиташ да се насладиш на службата и военния живот.

И така, ето какво те очаква и как да го преживееш.

„Командирски“ понеделници

Руслан Кривобок/Sputnik

Началото на работната седмица в армията винаги е бурно и натоварено. Утрото започва с вдигане от сън в шест сутринта под виковете на командира: „Рота, стани!“ и сутрешния марш. Изсипвате се на тълпи от казармата и с песен пробягвате няколко километра – зиме и лете.

Понеделник е денят, в който командирите са особено активни – те издават много заповеди, за да вкарат войниците в строя след почивните дни. В този момент всяко „излизане от пътя“ се наказва с допълнителен наряд на най-черната работа.

Най-добре е да прекарате този ден в бойно дежурство или на стрелбището, по-далеч от очите на офицерите, защото, по някаква неразбираема военна закономерност, именно в понеделник по-малките началници демонстрират пред големите началници как могат да „строяват“ и да ръководят войниците.

Ако все пак останеш на територията на своята рота и нямаш късмета да си на стрелбището или на военно джество, то денят ти ще премине в маршируване на плаца под виковете на командира или в тежка и мръсна работа.

Стрелба във вторник

Алексей Куденко/Sputnik

Във вторник целият личен състав се отправя към стрелбището. През първите месеци това е едно от любимите занимания на войниците. Към края на службата обаче им омръзва.

Тук 90% от времето ще те учат да стреляш и работиш с АК-12 и пистолет „Яригин“. Стрелбата върви паралелно с тренировките за безопасно боравене с оръжие и техники за бойни действие в различни ситуации.

„Гумени“ среди

Алексей Малгавко/Sputnik

Срядата минава под девиза „Внимание, война!“. В този ден ще отработвате тактически и технически действия в поделението и в гората, облечени в… костюми за радио-химическа и биологична защита (РХБЗ).

Комплектът за РХБЗ е гумен гащеризон с тиранти и противогаз, с какъвто са облечени ликвидаторите на Чернобилската АЕЦ в сериала „Чернобил“ по HBO. Ще ти е задушно и ще ти е топло, но това облекло трябва (в идеалния случай) да те предпази от радиация след ядрен удар и след атака с биологично оръжие.

В началото на деня ще те тренират да обличаш костюма за време, а през втората половина ще те пратят да бягаш и да отработваш военно-технически действия в местността.

„Сини“ четвъртъци

Виталий Невар/ТАСС

Четвъртък е ден за хигиена и здраве – лекарите преглеждат подробно целия личен състав на поделението.

Войниците наричат този ден „син“, защото прегледите на войската се провеждат в казармата, докато всички бойци стоят в еднакви гащи или без гащи, докато лекарят ги обикаля един по един. Прегледът преминава по задължителен ред, защото военните се стараят в армията да няма инциденти и да не се вдига шум около тях. Лекарят преглежда дали войниците са станали жертва на побой, насилие или нараняване, за което не са доложили лично.

След като ви прегледат преди обед, отново под строй, всички отивате в банята. Там мърлячите не могат да пропуснат задължителното измиване.

„Петък“

Петър Ковальов/TAСС

Петък е ден, в който идват заповедите за „отпуска през почивните дни“. Това е най-дългоочакваният ден от седмицата, защото могат да те пуснат в града за два дни и да ти разрешат да прекараш малко време със семейството си.

Всеки войник чака петъците, защото на обяд пристига отчетът за неговата служба. Той съдържа информация за постиженията по време на дежурствата и нарядите и др. Най-добрите и най-умните се пускат в града за уикенда. Останалите остават в поделението да бранят Родината и се занимават с „домакинска работа“.

„Мокра“ събота

Александър Кряжев/Sputnik

Съботата е ден за хигиена. Всички, които са останали в поделението и не са отишли в града да се разхождат с гаджето или пък да се срещнат със семейството си, отиват да мият казармите и поделението.

Първата половина на деня преминава на принципа „пяната никога не е достатъчна“. В буквалния смисъл на думата, ще плувате в пяна с вода, която се разлива из цялата казарма, за да може след това да бъде отмита до блясък.

Хората казват, че не бива да се яде от земята, но руската армия е единственото място в света, където саламът на пода е по-чист, отколкото в ръката.

В събота ще разбереш какво е истинска чистота и ще започнеш да уважаваш труда на своите родители, които редовно чистят дома ти.

„Почивна“ неделя

Сергей Ермохин/Sputnik

Неделя е денят, в който ще успееш да поспиш малко повече. Малко повече е 30 минути по-дълго в леглото. Това е и единственият ден, в който ще ти разрешат да не правиш крос сутринта.

В този ден са позволени заниманията по избор – разходки, тренировки във фитнеса и турнири, срещи с роднини, дошли да те навестят, четене и дори малко сън през деня.

Последното се смята за особен разкош в армията, защото сънят в армията официално е между 6 и 8 часа на ден, но на практика е много по-малко. Затова всеки войник се опитва да поспи във всеки удобен момент.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest