Общество

Как архитектите успяват да защитят Норилск от снеговете и ветровете

Норилск е един от най-северните и най-големи градове в света в Арктика.

За да могат неговите 175 000 жители безопасно да стигнат до домовете си и да работят дори и в най-тежката виелица, там са предвидени твърде необичайни решения.

На пръв поглед Норилск, разположен в северната част на Красноярския край (в Сибир), изглежда обикновен индустриален град, построен според съветските канони. Парадни сгради в стила на сталинския ампир, „спални“ райони с многоцветни „панелки“ и безкрайни комини на фабрики, простиращи се отвъд хоризонта.

Павел Кузмичов

Но само си представете, че тук, на 69-ия паралел (300 км над Арктическия кръг), има сняг близо девет месеца в годината. През зимата може да е минус 45°C или минус 50°C, но най-лошото е снежна виелица, която те поваля. Полуостров Таймир, близо до който се намира градът, се нарича гробището на циклоните. Всички атлантически циклони завършват своя жизнен цикъл тук и затова тук винаги има вятър. С една дума тук не е курорт. Местните метеоролози дори използват понятието „суровост на времето“, защото колкото по-силен е вятърът, толкова по-трудно е да се издържи на студа и влагата.

Павел Кузмичов

Тук живеят над 175 000 души и това е вторият по големина арктически град в света (първият е Мурманск с почти 270 000, но той е малко по на юг). Тук се добиват и обработват никел, мед, кобалт и паладий. Фабриките работят денонощно и специалистите трябва да могат да стигат на работа и у дома точно навреме. А как да направят това при ужасна виелица и в полярната нощ?

Щитовете на Потапов

Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

За Норилск проблемът със снежните преспи винаги е бил остър: те достигат височина от 30 метра и за почистването им се изразходват огромни сили. Преди всичко възниква необходимостта да се осигури непрекъсната работа на железопътната линия до Дудинка, а това е сто километра през пустата тундра и вечната замръзналост. По нея се транспортира рудата от пристанището на река Енисей, а след това се изпраща по море до местоназначението ѝ. И обратно: от Дудинка и Норилск пристигат продукти, домакински стоки и пратки от „континента“.

Днес покрай пътищата могат да се видят дървени щитове, които ги пазят от навяванията. Те са проектирани от съветския железопътен инженер Михаил Потапов. Първоначално в изграждането на Норилск се използва принудителен труд на затворници от лагера Норилаг (той е затворен през 1956-а). Потапов излежава тук присъда в края на 30-те и началото на 40-те години: получава 10 години в лагер за „връзката“ си с опозорения маршал Тухачевски (той решава да използва изобретената от Потапов машина за изгаряне на трева в отбранителната промишленост).

Фотоархив на Сергей Лобанов

Фотоархив на Сергей Лобанов

В Норилск на инженера му е възложено да организира система за защита от снега. Потапов изминава пешком целия маршрут покрай железопътната линия и стига до такова решение. Щитовете, направени по негов проект, се поставят под определен ъгъл, поради което вятърът се промушва изпод тях с такава сила, че помита снега от пътя. За всеки участък от пътя инженерът изчислява необходимото положение на конструкцията въз основа на посоката и скоростта на вятъра.

Игор Виноградов/Sputnik

През 1944 г. Потапов е освободен предсрочно, но до 1950 г. продължава да работи в Норилск и получава сертификат за авторски права за щитовете по негов проект. През 1950 г. неговият отдел е разформирован, той се мести на работа в друг град в Красноярския край, в Канск. Само че скоро отново го арестуват по старо дело и го връщат в Норилск, където и умира през 1954 година. Неговите щитове пазят от снега и досега.

Всеволод Тарасевич/Sputnik

Жилищни сгради като стена

Норилск получава статут на град през 1953 година. Архитектът от Ленинград Витолд Непокойчицки, който пристига в Арктика по покана на ръководителя на завода в Норилск, работи (доброволно) върху плана на града.

Павел Кузмичов

Непокойчицки е верен на ленинградската архитектурна школа и затова първите сгради в центъра на града са в стила на неокласицизма и стила на сталинския ампир.

Павел Кузмичов

Тъкмо поради това централната улица, „Ленински проспект“, може да ви се стори като „Невски проспект“ в Санкт Петербург. Същите монументални сгради, богато украсени с циментова замазка, само че поставени на пилони, така че топлината от къщите да не разтопява вечната замръзналост.

И ако погледнете улиците на Норилск отдалеч, изглежда, че къщите тук са като една стена. Това също е за защита от вятър. Това планиране на града е вдъхновено от петербургските дворове-кладенци.

Тесни проходи между къщите

Павел Кузмичов

Генералният план за развитието на Норилск е грандиозен, но така и не е изпълнен докрай. Още в средата на 50-те години, след смъртта на Сталин, започва борбата срещу архитектурните излишъци и Норилск обраства с типичните „панелки“, но по-специални.

Дворовете на „спалните“ квартали на Норилск са изградени на принципа на затворения кръг, а входовете са отвътре. А между сградите има проходи с малки стълби. Някои изглеждат много тесни, дори двама души не могат да се разминат.

Павел Кузмичов

Това е направено нарочно, за да може човек не само да стигне до входа, но и просто да се скрие от вятъра, а пък вятърът да не духа вътре в двора.

Местните казват, че понякога тук бушува „черна виелица“, когато излиза много силен вятър и буквално помита всичко по пътя си. Най-лошата „черната виелица“ настъпва в началото на 1957 година. Няколко дни виелицата вилнее и дори между сградите опъват кабели, за да може някак да се минава.

1957

1957Архивна снимка

В момента градът е в процес на мащабно обновяване: до 2035 г. в Норилск ще бъдат ремонтирани и построени десетки нови жилищни сгради, дворовете ще бъдат благоустроени, а инженерните мрежи ще бъдат модернизирани.

Гигантски номера на жилищните сгради

Павел Кузмичов

Един от най-ярките детайли на Норилск, който веднага хваща окото, са огромните ярки номера на жилищните сгради. Те се виждат отдалеч и при всякакви метеорологични условия. Това значително улеснява намирането на правилния адрес по време на снежна буря, особено за нови хора в града.

Павел Кузмичов

Тези номера се появяват през 1980-те години върху панелните жилищни сгради. На старите жилища номерата са нормални.

В Норилск сградите са боядисани в ярки цветове, за да развеселяват местните. На някои фасади можете да видите и мозайка на тема развитието на Далечния север.

Светлина по улиците

Legion Media

А ето и още една интересна подробност. На много сгради ще видите празнични гирлянди. През лятото, когато е светло денонощно поради полярния ден, осветлението разбира се е изключено. Но още през есента всички улици са осветени така, сякаш Нова година вече е тук.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest