Общество

Как актьорът от култовия филм на ужасите „Носферату“ се превръща в страшен злодей

Първият в световното кино „Джонатан Харкър“ пише до съветските тайни служби донос за свои колеги и става виновник за смъртта на една от най-големите германски красавици.

Точно преди сто години, през 1922 г., в Германия е заснет истински шедьовър на кинематографията, който оказва огромно влияние върху развитието на световната култура. Малко филми показват такъв ужасен вампир като граф Орлок в „Носферату“, симфония на ужаса, режисирана от Фридрих Мурнау. Дори и днес лентата е впечатляваща.

„Носферату“ е първата (макар и неавторизирана) филмова адаптация на романа на Брам Стокър „Дракула“, която прославя завинаги актьорите, участващи в него. Един от тях е Густав фон Вангенхайм, който изиграва Джонатан Харкър (във филма той се казва Томас Хътър).Томас Хътър

Томас ХътърLegion Media

Малцина знаят, че след „Носферату“ животът на представителя на древния германски аристократичен род фон Вангенхайм е тясно свързан със Съветския съюз, с „Големия терор“, който настъпва в тази страна, и със смъртта на една от най-красивите жени в Германия.

Съветски аристократ

Въпреки благородния си произход Густав гравитира към идеите на социализма и почти веднага след излизането на най-известния си филм той се присъединява към редиците на Комунистическата партия на Германия. Актьорът обаче не бърза да се откаже от всички прелести на живота на висшето общество и обича да се нарича „денди комунист“.Zander & Labisch/Ullstein bild/Getty Images

През 1933-а, след като нацистите идват на власт, фон Вангенхайм бяга от страната и скоро се озовава в Москва. Там той продължава да се занимава с творчество: пише есета и пиеси, а също така основава театралната трупа „Лявата колона“ от същите германски актьори емигранти като него.

Най-нелицеприятният епизод, свързан с живота на германския аристократ в СССР, става делото на германския комунист и учител по руски език Анатол Бекер и неговата съпруга актрисата Карола Нехер.

Доносът

Също като фон Вангенхайм, двойката напуска Германия, за да избяга от нацистите. Те намират убежище в СССР, без да знаят каква ужасна съдба ги очаква в страната.Wolff von Gudenberg; Rolf Mahrenholz/Ullstein bild/Getty Images

Нехер, една от водещите германски актриси, е музата на драматурга Бертолт Брехт и в края на 1920-те години играе в пиесата „Опера за три гроша“ по негова пиеса. Величествена, атлетична, модерна и дръзка, тя има репутацията на „фаталната жена“ и е смятана от мнозина за една от най-красивите жени в Германия. В Москва Нехер играе в трупата на Густав фон Вангенхайм „Лявата колона“, когато през 1936 г. тя и съпругът ѝ попадат под удара на масовите репресии. Съпрузите са обвинени, че са привърженици на Лев Троцки, който вече е изпаднал в немилост. Доносът срещу „отровените от троцкизма елементи“ е написан от „денди-комуниста“.

Бекер е разстрелян през 1937 г., а Нехер е осъдена на 10 години в лагерите. След като попада в ареста, актрисата не губи присъствие на духа. „Тя винаги се е опитвала да поддържа външния си вид, да се грижи за себе си, да прави редовно гимнастика. За разлика от останалите от нас тя все още имаше гладка красива кожа въпреки ужасните условия, които караха хората да остаряват бързо“, спомя си  съкилийничката на Карла, Хилда Дути. 

На 26 юни 1942 г. Нехер умира в затвора Сол-Илецк близо до Оренбург от тиф на 41-годишна възраст. След 17 години тя и съпругът ѝ са напълно реабилитирани.

Животът на Густав фон Вангенхайм продължава доста добре. След края на Втората световна война той се завръща в Берлин, където известно време ръководи Германския театър, а след това още дълги години работи като сценарист и режисьор на игрални филми.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest