Общество

Как агент на КГБ става първият двоен агент на ЦРУ

Американският президент Дуайт Айзенхауер и ръководителят на ЦРУ Алън Дълес смятат майора от съветското разузнаване Пьотър Попов за един от най-добрите си агенти.

В същото време в самия СССР за неговите способности има изключително ниско мнение.

Съветският разузнавач Пьотър Попов не блести с особени таланти. Твърдоглав, лишен от гъвкавост на ума и професионален нюх, той се отличава с твърде много самонадеяност, изключителна закритост и необщителност.

С всичко това именно Попов става един от най-успешните агенти на ЦРУ в Съветския съюз през 1950-те години. Той е високо оценен както от шефа на разузнаването Алън Дълес, така и от самия американски президент Дуайт Айзенхауер. Как успява в начинанието си?

Добри връзки

Пьотър Попов

Пьотър ПоповАрхивни кадри

Попов попада в разузнаването благодарение на покровителството на генерал Иван Серов, под чието ръководство служи в Германия след войната като офицер по снабдяването. Той го назначава на работа във Военнодипломатическата академия, която освен всичко друго обучава и разузнавачи. След дипломирането си през 1951 г. бъдещият агент на ЦРУ се озовава във Виена.

Разделената на окупационни зони Австрия по това време е рай за тайните служби. Практически няма истински граници между секторите на СССР, САЩ, Великобритания и Франция, което позволява на агентите да се движат свободно между тях.

Задачата на майора от Главното разузнавателно управление на СССР Пьотър Попов е да вербува австрийци за работа в съседна Югославия – отношенията между Москва и Белград тогава силно се влошават. По-неподходящ човек за подобна мисия е трудно да се намери. Той не само се отличава с естествена прикритост, но и от познанията му по немски език има какво още да се желае.

„Резултатите от работата на вербуваните от мен агенти се оказаха напълно незадоволителни. Казаха ми, че във вестниците може да се намери повече информация, отколкото те ми донасяха“, разказва по-късно Попов на своите ръководители от ЦРУ за отношението на началниците си към дейността му.

На другата страна

Алън Дълес

Алън ДълесLegion Media

Има няколко версии за това как съветският разузнавач става двоен агент. Според една от тях западните разузнавателни служби започват да го изнудват, хващайки го да посещава публичен дом. Според друга той сам се свързва с тях, поставяйки бележка през януари 1953 г. в колата на американския вицеконсул във Виена.

Попов с готовност си сътрудничи с американците. Луксът на следвоенна Австрия го поразява. Тук той си хваща любовница, Милица Коханек, въпреки че има жена и деца в Съюза. Не иска да напусне жена си, а издръжката на две жени изисква пари.

Освен това майорът е уморен от текущото си положение. Не изпитва патриотични чувства, не споделя комунистическите идеали, а сред колегите си, поради личните си качества, се чувства като изгнаник. „Вие американците намирате време да пийнете с човек и да се отпуснете. Това е истински човешки подход. Вие уважавате личността на събеседника… Що се отнася до нас, нашата личност е нищо, а държавните интереси са всичко“, признава той на офицера от ЦРУ Джордж Кайзлоутър, с когото установява повече или по-малко приятелски отношения.

Секретни кодове и шифри, директиви от ЦРУ, разработки на предстоящи операции

Секретни кодове и шифри, директиви от ЦРУ, разработки на предстоящи операцииАрхивни кадри

Попов започва да работи активно и ползотворно за ЦРУ, като става първият му двоен агент в ГРУ. С негови усилия американците научават подробно за изпитването на съветско атомно оръжие на Тоцкия полигон през 1954 г., разкриват 80 (а според някои сведения над 600) съветски агенти на Запад и стават собственици на копия на много секретни документи, които им позволяват да спестят половин милиард долара от научноизследователски програми.

Попов е много по-ценен в САЩ, отколкото в Съветския съюз. За ползвотворната му работа е докладвано на президента Дуайт Айзенхауер, а ръководителят на ЦРУ Алън Дълес дори му подарява изработени по поръчка златни копчета за ръкавели.

Провалът на „Юда“

Виена 1957 г.

Виена 1957 г.AP

Пьотър Попов работи в Австрия до изтеглянето на съветските войски през 1955 година. Тъй като не успява да се докаже в сферата на вербовката, му е възложено да се занимава с бежанци и политически емигранти от Източна Европа, заселили се във Виена. Неговият покровител заема една от ръководните длъжности в Министерството на вътрешните работи на Съветския съюз, а разузнавачът не се безпокои много за кариерата си в Москва – той се завръща там с чин подполковник.

Среща на Попов и Ленджели

Среща на Попов и ЛенджелиАрхивни кадри

Малко след като пристига в Източна Германия, Попов губи връзки с ЦРУ за няколко месеца. Въпреки това, след като установява контакт със служителите на британското посолство, той скоро ги възстановява.

В края на 1950-те години на миналия век съветските тайни служби вече добре са усвоили практиката за „превантивно издирване на предател“ в своите редици и в един прекрасен ден идва редът да се направи проверка на Попов.

Това е обикновена процедура и първоначално никой не го подозира в предателство. В хода на оперативните действия обаче се изяснява, че подполковникът води неразрешена кореспонденция с любовницата си от Австрия и което е много по-интересно, често се оказва близо до сътрудници на американското посолство.

Задържането на американския разузнавач Ленджели

Задържането на американския разузнавач ЛенджелиАрхивни кадри

Под строгия поглед на съветските тайни служби Попов се оказва, когато в края на 1958 г. сътрудник на американското посолство в Москва (по това време той вече е отзован в столицата) по погрешка му изпраща вкъщи писмо с указан адрес на посолството.

На 18 февруари 1959 г. Попов, който усеща, че нещо не е наред, се опитва да избяга, но е задържан на гарата с билет за Хелзинки. Първоначално арестът не е афиширан. „Юда“ (под такъв псевдоним предателят фигурира в делото на КГБ) е замесен в разузнавателна игра с резидента на САЩ в СССР Ръсел Ленджели, в резултат на което последният е изгонен от страната.

Пьотър Попов

Пьотър ПоповАрхивни кадри

Съгласявайки се да сътрудничи с КГБ, Пьотър Попов много се надява на смекчаване на присъдата си. Въпреки това, с оглед на огромната вреда, която нанася на отбранителната способност на Съветския съюз, той е осъден на смърт. През 1960 г. първият двоен агент на ЦРУ в СССР е разстрелян.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest