Общество

Как 375 червеноармейци побеждават над 4000 басмачи

На 1 май 1929 г. отряд на Червената армия под командването на Иван Петров разгромява бандите на Ибрахим Бек и Сеид Хюсеин.

375 кавалеристи унищожават и обръщат в бягство 4500 конници басмачи.

Кървавата битка продължава няколко часа в Северен Афганистан. След десет години упорита борба командването на Средноазиатски военен окръг решава да унищожи отрядите нападатели извън СССР. Първият, който тръгва на поход, е отрядът на 8-ма кавалерийска бригада. Той се командва от бъдещия генерал на армията и Герой на Съветския съюз Иван Петров. Смята се, че именно той става един от прототипите на главния герой във филма „Офицери“, пише „Российская газета“.

Част от отряда е дегизиран в узбекски одежди и тюрбани, останалите носят туркменски шапки. След десетилетия през 1980-те „ловците на кервани“ – специалните сили на Главното разузнавателно управление (ГРУ) – ще прибегнат до този метод в Афганистан.

Известно време малкият отряд има късмет и успява да избегне битка с големи басмашки отряди, а постовете и охраната на базите са унищожени. Тогава врагът решава да обгради и унищожи руския отряд. 3000 басмачи на Ибрахим Бек, бивши курбаши от Бухарския емират, нападат от изток. Банда от 1500 саби на Сеид Хюсеин, съветник на афганистанския шах, се движи от запад.

Отрядът на Петров решава да победи враговете си един по един. По пътя на Ибрахим Бек е устроена засада. Осем оръдия са разположени срещу басмачите, а две картечници „Максим“ са инсталирани и замаскирани на 200 м от пътя. С приближаването на басмачите на 500 м оръдията откриват огън с шрапнели: три от тях удрят в началото на колоната, три – в тила и две – в средата. Картечниците буквално изтребват басмачите. Конната атака свършва работа. Загиват около 2500 басмачи, пленени са 176 души. Останалите бягат.

От друга страна обаче половинхиляден отряд афганистанци вече напредва. Военната хитрост на Петров помага да се спечели битката. Той започва преговори и изпраща трима затворници при Сеид Хюсеин с история за поражението на Ибрахим Бек. Предупреждението действа – афганистанците не желаят да се сблъскат с руснаците и си тръгват.

В края на май Ибрахим Бек, вбесен от неуспехите, събира 4000 конници с три артилерийски батареи. Планът му е да заключи отряда на Петров в пролом близо до р. Вахш. Въпреки това и този път той не успява да изпълни намеренията си.

Две години по-късно Ибрахим Бек нахлува в Узбекистан, но на 30 км западно от Байсун той е настигнат и победен от специалния отряд на ОГПУ под командването на Мукум Султанов. Водачът на басмачите е заловен в с. Булбулон при преминаване на десния бряг на реката до Кафирниган. Затворникът е преместен със самолет до Душанбе. На 31 август 1931 г. съдът в Ташкент осъжда Ибрахим Бек на смърт.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest