Кафето в ледени рецепти за горещите дни

Със затоплянето на времето, ни се откриват много нови възможности – за повече срещи с приятели на открито, нови дестинации за почивки и екскурзии и не на последно място, още начини да се наслаждаваме на любимата си напитка, кафето.

Има различни версии за първата поява на айс кафето – някои го свързват със 17-ти век във Виена, където хората експериментират с нови методи за приготвяне, след като напускащата турска армия оставя след себе си огромен много кафе на зърна. Друга история предполага, че айс кафето е възникнало от френска напитка, известна като Мазагран.

Днес има много лесни и достъпни начини сами да приготвим освежаващи летни напитки с любимото си кафе, ето и някои от тях:

Студено кафе Мазагран

Връщаме се към „класическa“ напитка, която се предполага, че е вдъхновила днешното айс кафе. Напитката открили френските войски в алжирския град Мазагран, когато поради оскъдица на провизии, можели да разреждат кафето си с вода, вместо с предпочитаното до тогава бренди. В последствие рецептата се доразвива, добавя се и лимон и се сервира по възможност във високи чаши.

Необходими продукти:

силно еспресо – 1 к.ч. (студено)

захар – на вкус

лимонов сок – на вкус

лед

Начин на приготвяне:

На дъното на висока чаша се слагат кубчета лед. Върху тях се сипват кафето, лимоновия сок и захарта. Разбърква се, за да се разтвори захарта и се сервира. По желание могат да се добавят канела или ванилия.

Айс кафе със сладолед

Рецептата дава възможност да се насладим едновременно на два любими продукта – кафе и сладолед, една наистина вкусна и елегантна комбинация, подходяща за сервиране във висока конусовидна чаша. Вариациите са много и зависят основно от вкуса и креативността, тук представяме класически вариант.

Необходими продукти:

сладолед – 2 топки ванилов

леденостудено шварц кафе – 120 мл (студено)

бита сметана

шоколад – 1 блокче натурален

Начин на приготвяне:

На дъното на чашата се поставят топките сладолед. Внимателно се заливат с кафето. Отгоре се декорира с битата сметана и настъргания шоколад.

Бяло фрапе

Фрапето съчетава освежаване и презареждане в красива „въздушна“ форма, като остава една от най-популярните студени напитки с кафе. Сервира се във висока чаша и се поднася със сламка. Тук представяме рецептата за бяло фрапе.

Необходими продукти:

вода – 6 с.л.

кафе – 1 ч.л. разтворимо

захар – около 1 ч.л.

прясно мляко – 150 мл

лед – няколко бучки

Начин на приготвяне:

Кафето водата и захарта се сипват на дъното на чашата. С миксер или специален уред за фрапе съставките се разбъркват, докато се получи гъста пяна. Внимателно и на тънка струя в чашата се налива студеното прясно мляко. Последният щрих е добавянето на няколко кубчета лед.

Когато имаме нужда от любимо айс кафе в движение, вече съществуват готови за консумация варианти за всеки вкус и нужди с истински екстракти от кафе и без консерванти. Hell Energy Coffee предлагат Latte, Slim Latte, Capuccino, а от скоро и безлактозната опция Coconut и Double Espresso за любителите на интензивния вкус.

Pin It on Pinterest