Общество

Къде в Русия полярната нощ е най-дълга?

През зимата в Северна Русия няма изгреви или залези. Как тъмнината се отразява на живота на обикновените хора?

Представи си: събуждаш се и е тъмно, лягаш и е тъмно, а през деня можеш само да видиш силуетите на града си в мразовитата мъгла. Природното явление, когато слънцето не се появява над хоризонта повече от 24 часа, е известно като полярна нощ. То се среща вътре в полярните кръгове: в случая на Русия – в области над 66° 33′ с.ш., които съставляват близо 20 процента от територията на страната! В Арктика започва да се стъмва рано още през октомври, а от края на ноември слънцето практически изобщо не се появява над хоризонта и единствената светлина там е от белия сняг и Aurora borealis (Северното сияние). Слънцето се връща едва в края на зимата. Най-късите полярни нощи са в Салехард, столицата на Ямал и в южната част на Мурманска област. Те често се наричат ​​“полярен здрач“, защото слънцето все пак се появява за кратко. Колкото по-на север от Арктическия кръг стигнеш, толкова по-дълго трае нощта: в някои случаи в продължение на много седмици.

Диксън, Красноярск – 80 дни и нощи

Роберт Прасценис/Sputnik

Това село в самия край на Таймир се нарича Арктическа пустиня. Това е земя на вечна замръзналост, безкрайна зима и непрекъснати ветрове. Покрита е в сняг от септември до май. В Диксън полярната нощ започва на 10-11 ноември и продължава до началото на февруари. Населението му непрекъснато намалява: ако през 80-те години на миналия век то е било около 5000 души, в наши дни е до малко над 500 души.

Тикси, Якутия – 69 дни и нощи

Тикси

ТиксиLegion Media

В това малко селце в северната част на Якутия полярната нощ продължава от 17 ноември до 25 януари. Бивша жителка на Тикси, Юлия Богослова, си спомня: „Това не означава, че е постоянно тъмно. Когато се връщах от училище около 1 до 3 следобед, ставаше малко светло, но след това отново беше тъмно. Хората имаха флуоресцентни лампи в близост до саксиите си с цветя на первазите, така че растенията да оцелеят… Но северните светлини бяха фантастични! Те са неописуема гледка.“

Певек, Чукотка – 50 дни и нощи

ezhixa_photo

Официално Певек е най-северният град в Русия. И един от най-малките. Сегашното му население е едва 2500 души, една десета от това, което е в съветско време. Подобно на много места в Арктика, до него може да се стигне само със самолет (и по море през лятото), а всички къщи тук са боядисани в развеселяващи цветове. Местният вятър, известен като южняк, е един от най-коварните на планетата. Полярната нощ тук започва на 27 ноември и завършва на 16 януари.

Местна жителка Валерия Силина, която се мести тук от Воронеж (град в Южна Русия с население над милион души), казва: „За мен полярната нощ е труден период. Всеки път просто се опитвам да я преживея. Ако миналата година претърпях дълга депресия, този път тялото ми просто полудява. През деня умирам за сън, но до полунощ биологичният ми часовник ми казва, че е време да изгладя или да гледам тв сериал. Ако не сте успели да избягате някъде на топло, пеенето в гореща баня с ароматни масла може да помогне. Както и да сънувате: по време на полярната нощ сънищата са като слънцето – правят живота по-топъл и светъл.“

Норилск – 45 дни и нощи

Денис Кожевников/TASS

В Норилск (Красноярски край) полярната нощ продължава от приблизително 30 ноември до 13 януари. Единственият момент, когато има малко светлина, е между 1 и 2 следобед, макар да се опише като светлина би било преувеличение: просто става малко по-малко тъмно.

Освен това тук е много по-студено: през есента температурите могат да паднат до 30 градуса под нулата! Към това добавете и Таймирските ветрове (полуостровът често се нарича „гробището на атлантическите циклони“) и липсата на растения и може би ще видите обикновения ден на жител на Норилск през полярната нощ като наистина героично начинание. И въпреки това хората успяват да намерят красота дори в тази сурова земя и климат.

Местен жител казва: „Идвам от много по-топло място, но нямах проблеми с приспособяването към Севера. По време на полярната нощ в Норилск се чувствам все едно съм в приказка, това е като постоянен празничен новогодишен сезон.“ Освен това  на жителите на Норилск постоянно се напомня за необходимостта от приемане на витамини (предимно рибено масло и витамин D) и спортуване.

Мурманск – 41 дни и нощи

Павел Лвов/Sputnik

Мурманск има население от около 300 000 души: това е най-големият град в света над Арктическия кръг. Полярната нощ тук започва на 1-2 декември и продължава до около 10-11 януари. Местен дори си прави труда да заснеме почти 24-часовия мрак (следобед става малко по-светло). 

Жител на Мурманск казва в онлайн публикация: „Тук няма нищо много романтично. Първата седмица още е нормално, но след това започва да става скучно. Депресията настъпва, хората се губят във времето, страдат от безсъние, отчаяно искат да зърнат слънцето. Най-добрият начин да преживеете полярната нощ е да прекарвате време в центрове за отдих, в театъра, в киното, да спортувате, с други думи, като правите каквото и да е, за да разсеете себе си и да нямате свободно време за всякакви нежелани мисли“.

Павел Лвов/Sputnik

Ето защо градът има много ярко изкуствено осветление: то е от съществено значение за предотвратяване на депресията. За тези, които искат повече светлина, има допълнителен бонус под формата на Северното сияние. Може да се наблюдава от града, въпреки че за да видите северните светлини в цялата им слава, по-добре е, разбира се, да пътувате до страната, северно от града. Между другото, Мурманска област е най-популярната дестинация за туристите, които „търсят“ Aurora borealis. През полярната нощ училищните уроци в региона започват по-късно през деня и продължават пет минути по-малко.

Друг местен жител споделя впечатленията си: „Това е като малка депресия. В Мурманск можете да се примирите с всичко: студа, вятъра, руините на сгради, скуката. Но полярната нощ ме убива. Що се отнася до Aurora borealis, за моите две години тук го видях само два пъти. И двата пъти през есента.“

Жителите на Мурманск имат традиция да посрещат слънцето след полярна нощ. Те се събират в най-високата точка, хълма Солнечная (рус. слънчев), за да видят първите лъчи на слънцето.

Нарян Мар – 25 дни и нощи

Рамил Ситдиков/Sputnik

Столицата на Ненецкия автономен окръг е малък град с население от едва 25 000 души. Нарян Мар се смята за центъра на арктическия туризъм: хората идват тук, за да карат еленски впрягове или моторни шейни, да видят Северното сияние и безкрайната тундра. Фон на тези атракции са студове с температури 40 градуса под нулата и постоянен мрак. Красиво, нали?

Полярната нощ тук продължава от около 9-10 декември до 1-2 януари. Нарян Мар има традиция да „изпращат слънцето“. На този ден северните елени завършват номадския сезон и се заселват на зимните пасища.

Воркута – 11 дни и нощи

Мария Плотникова/Sputnik

В този миньорски град полярната нощ е доста кратка: тя продължава само 11 дни в средата на декември. Това обаче не означава, че през останалото време е светло. Учителката Анна Сорокина, която се мести от Воркута в Москва, казва, че през зимата тук е почти постоянен здрач, температури от 40 °С под нулата и ветрове, които „духат шисти от покривите“. „Хубавото е, че от време на време се вижда Северното сияние и по улиците на града има елени: те извеждат коренното население, ненетите, в града, за да напазаруват хранителни стоки.“

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest