Къде в Русия можеш пренощуваш или да похапнеш в летяща чиния?

Това разбира се не са следи от извънземна цивилизация, а истински произведения на архитектурното изкуство. В Русия те са останали само три.

Една от най-известните атракции в кавказкия курорт Домбай е „летящата чиния“, която е застинала на платото насред заснежените планини. И това не е единствената по рода си постройка в този дух. 

В средата на 1960-те финландският архитект Мати Сууронен създава къщи във формата на летящи чинии. По това време хората се вдъхновяват от полетите в космоса и се отдават на размисли за бъдещето на човечеството. Така се появява серията Futuro. Къща с диаметър 8 метра, която тежи 3 тона и е проектирана от Сууронен, е изградена от метална обвивка и пластмаса, отоплява се с камина отвътре и има самостоятелна баня и кухня. Оказва се, че тя е мобилна, бързо се строи и е пригодна за използване в зимни условия, а снегът не се задържа на наклонения покрив. 

„Летящите чинии“ намират своите почитатели по цял свят – от САЩ до Тайван, но на фона на петролната криза от 1970-те, когато цените на пластмасата скачат няколко пъти, производството на Futuro е спряно заради нерентабилността му. Сега в света са останали според приблизителни оценки около 60 такива къщи, а повечето от тях са станали изоставени авангардни обекти.

Минимум три „летящи чинии“ има и в Русия!

Хотелът в Домбай

Getty Images

Високопланинският хотел в Домбай е един от тези редки случаи, при които постройката се използва така, както я е замислил архитектът – като къща за скиори. Това е първата от общо трите къщи и е подарък от президента на Финландия Урхо Кенонен, голям любител на разходките със ски. Домбай винаги е бил популярно място за отдих на съветските туристи, а през 1960-те тук е построен съвременен курорт с отлична инфраструктура. Кеконен е идвал тук не веднъж и прави на курорта този необикновен подарък. 

Неотдавна къщата е преместена на 250 метра по-високо до четвъртата линия на кабинковия лифт. Хотелът работи и днес, а дори и в най-големите студове вътре е топло. В него могат да се настанят шестима гости и той се отдава целия на една компания. Цената за една нощувка е 15 000 руб. (около 175 евро) и тя включва две хранения. Getty Images

Има две версии откъде са се взели другите две „чинии“. Първата е, че Кенонен е подарил не една, а три такива къщи. Втората е, че Съветският съюз решил да купи за Олимпиадата-1980 няколко постройки Futuro, за да ги превърни в сувенирни магазинчета и кафенета, но, заради военните действия в Афганистан, на страната са наложени санкции и тя успява да получи само тези обекти. 

Диско-бар „Чинията“ в Гурзуф

@gurzuf.me

Кафенето с очевидното название се намира в Крим, в град Гурзуф (ул. „Набережная“ 7). 

„Чинията“ се появява тук преди повече от 30 години в края на съветската епоха. Около нея има очарователен парк на брега на Черно море, част от бившия Всесъюзен младежки център „Спутник“ (днес това е отделението „Спутник“ на санаториума „Пушкино“). 

През 1990-те това е бил елитен ресторант, но с времето заведението губи своя статут и се превръща в диско-бар с електронна музика и загряващи напитки. А каква прелестна гледка се разкрива към морето от верандата!

Различни частни предприемачи неведнъж са правили опити да възродят заведението, но по различни причини то така и не се е харесало на потенциалната клиентела.

Днес диско-барът е отворен и активно кани на шашлик. 

Кафене „Чайната чиния“ в Краснодар

Детско кафе

Детско кафе „Спутник“ в КраснодарПетшаковский/Sputnik

В западния окръг на Краснодар се намери още една „летяща чиния“ от серията Futuro (адрес улица „Атарбекова“ 54, к. 1). „Чинията“ е станала ярка забележителност в един обикновен жилищен район, застроен с панелни сгради. Както и заведението в Гурзуф, тя стои на висока основа, където се намира непосредствено самата зала и кухнята. 

Първоначално това е било салон за сладоледи „Спутник“, твърде популярен сред местните жители. А през 1990-те то се превръща в бар не от най-високия клас, където са се събирали местните любители на чашката. През следващите години кафенето е сменяло името си и собствениците си. Тук е и имало и дискотеки, и складове, и магазин за битова химия. 

През последните си години „Чинията“ е била разработена като чайна с голям асортимент на различни чайове. Интериорът е бил напълно космически: червено-жълти стени, тесни ниски дивани с разноцветни възглавници по целия периметър на салона. Отзивите също са били много положителни: посетителите са оценявали разнообразието на напитките и задушевната атмосфера.

За съжаление днес кафенето е затворено. Сега в помещенията под „чинията“ продават зеленчуци и плодове. 

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest