Къде в чужбина има сталински небостъргачи?

Тези съветски многоетажни сгради и до ден-днешен са сочени за едни от най-високите и разкошни здания в страните си. 

„Седемте сестри“ са едни от най-разпознаваемите здания на Москва, построени през 1940-1950-те години по предложение на Сталин. Подобни сгради в стила „сталински ампир“ са били построени по съветски проекти в чужбина. Сред тях има не само жилищни сгради, но и хотели, и офисни комплекси и дори академия на науките.

Дворец на културата и науката, Варшава

Nagy Gyula/FORTEPAN (CC BY-SA 3.0); Pannini (CC0 1.0)

Това здание, високо 187 метра (заедно със стрелката 270 метра), е построено по съветски проект в центъра на Варшава като „подарък от съветския народ“. В строежа на Двореца на културата и науката участват над 3000 работници през периода 1952-1955 години. Архитектът Лев Руднев (който преди това е проектирал главната сграда на МГУ) е планирал доста по-скромно здание, високо 120 метра. Само че съветското ръководство в крайна сметка решава сградата да бъде гигантска. Процесът на строителството постоянно се отразява от пресата.  

Днес в 42-етажната сграда действа наблюдателна площадка, има изложбени зали, офисни пространства, четири театъра, четири музея. Тук е и Полската академия на науките, а има и кинотеатри и дори басейн. А и досега това е най-високо здание в Полша.

Хотел International, Прага

Nagy Gyula/FORTEPAN (CC BY-SA 3.0)

Днес е трудно 16-етажното здание да бъде наречено небостъргач, но в средата на 1950-те то се е откроявало силно на фона на старинната Прага с ниски къщи, пък и сега то е едно от най-големите в града. В тази сграда е трябвало да бъдат настанени военни обекти от държавно значение, но впоследствие е взето решение тя да стане хотел. Отвътре е украсен с мозайки с чешки народни мотиви и изгледи от Прага. Simon Legner (CC BY-SA 4.0)

Между другото, тук и досега е запазено убежището на гражданска отбрана за 600 души. То е превърнато в склад за облеклото за персонала. 

Дворецът на свободната преса, Букурещ

Gyöngyi/FORTEPAN (CC BY-SA 3.0)

В тази висотка от 1950-те години е била редакцията на вестник Scînteia („Искра“), официоза на румънската компартия. От 1960-а до 1990 г. на площада пред сградата се е издигала статуя на Ленин. До 2007 година зданието е било най-високото в Румъния – 92 метра без 12-метровата антена. То дори е било изобразено на банкнотата с най-голяма стойност от 100 леи. Днес тук се помещават редакциите на различни местни издания, а вместо статуята на Ленин на площада е построен монумент на антикомунистическото движение, изобразяващ криле. Legion Media

Зданието на Академията на науките на Литва, Рига

Наум Грановски/ТАСС; Sjaak Kempe (CC BY 2.0)

Домът на учените е проектиран от латвийски архитекти по модела на московските висотки. И днес тук се намират институти на Академията на науките, центрове за изследване на латвийския език и култура, а на височина 65 метра има наблюдателна площадка. 

Интериорът обаче е променен през 1991 година: след разпада на СССР са махнати всички „идеологически“ барелефи на Ленин и Сталин, а от стрелата е свалена звездата. 

Комплексът Ларгото, София

Виктор Янков/ТАСС

Трите здания в стил „сталински ампир“ в центъра на столицата на България са построени в средата на 1950-те години за държавните органи. В центъра е бившият Партиен дом, където се е помещавала българската компартия (до неотдавна тук заседава Народното събрание на България). В едното странично здание е Съветът на министрите и универсален магазин, а в другото – резиденцията на президента, министерството на образованието и хотел „Балкан“. Legion Media

През 2000 г. бе демонтиран паметникът на Владимир Ленин в комплекса и бе сменен със Света София. На мястото на звездата сега се развява държавният флаг.

Домът със стрелата, Харков

Архивна снимка; Vladimir Korsunsky (CC BY 3.0)

Жилищната сграда в центъра на този украински град е истинска забележителност. След войната централната част на Харков е силно засегната и през 1950-те този дом е построен на мястото на разрушени здания за сътрудници на местния завод за турбини. За отбелязване е, че едното крило на този дом силно се отличава от останалата част на зданието. Причината е, че то е достроявано чак през 1960-те, по времето на Хрушчов, който е бил против архитектурните излишества. 

Бонус

Шанхайският изложбен център

ТАСС

През 1955 г. в Шанхай е открит Домът на съветско-китайската дружба. Зданието е построено от съветски специалисти, а оформлението е дело на китайски архитекти. Fayhoo (CC BY-SA 3.0)

Отвън сградата напомня главния павилион на ВДНХ, още повече че автор на проекта е Виктор Андреев, който участва в създаването на изложбения комплекс в Москва. Сега това здание в Шанхай се използва за провеждане на бизнес изложения. 

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest