Къде потънаха 500-те хиляди лв. за българската инсталация на Венецианското биенале, платени от данъкоплатците?

За инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са използвани едва 10-ина кв.метра евтин фибран и няколко рафтчета от плексиглас, на обща цена не повече от стотина-двеста лева, алармират от сдружение „Зограф“.

     Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да извършат извънредна и спешна проверка в Министерство на културата дали не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за изработването на българската инсталация във Венеция с куратор Вера Млечевска, която всъщност е сглобена само от няколко плоскости от фибран и най-обикновени рафтове от плексиглас, настояват от гражданско сдружение „Зограф“. Бърз преглед не сайтове за строителство обаче показва, че средната цена на дребно закв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L(eкструдирани полистиренови плочи с гладка повърхност с дебелина 2см), е 3,86 лв. За монтажа на въпросната инсталация в Българския павилион на последния етаж в бароковата сграда на палацо Джустиниан Лолин“ във Венеция на практика са използвани едва 10 или 11 кв.м. плоскости от фибран, а това ще рече, че закупуването на тези топлоизолиращи материали определено не струва смайващите половин милион лева, а само малко над 40 лева, категорични са в гражданското сдружение. В тази връзка от сдружение „Зограф“ ще изискат Министерство на културата да бъде така добро и да публикува на сайта си проектно-сметната документация за Българския павилион на 58-ото международно Биенале във Венеция, за да стане ясно на българската общественост защо за създаването и монтажа на нашата инсталация с куратор Вера Млечевска са изхарчени цели 500 хил. лева, щедро платени от българските данъкоплатци.

Настояваме също пиарите на министър Боил Банов да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция за откриването на Биеналето, която е в нарушение и на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, заявяват от сдружение „Зограф“. Както е известно, чиновниците „екскурзианти“ отМинистерство на културата и пиарките на министър Боил Банов не пуснаха нито един ред информация на официалния сайт на културното ведомство за откриването на 58-ото Венецианско биенале, а това превърна служебната им командировка в Италия в безплатна ваканция, финансирана с парите на българските данъкоплатци, подчертават от сдружение „Зограф“. Припомняме, че за официалното откриване на Българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов – Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха удоволствието да летят до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети, да нощуват в суперлуксозни хотели и да разполагат с щедри дневни пари, но за сметка на това не публикуваха нито една дописка за събитието на сайта на Министерство на културата, посочват от гражданското сдружение. С това свое поведение на щастливи, безгрижни туристки на държавни разноски въпросните министерски чиновнички са в нарушение наНаредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, защото Чл. 40 от този нормативен акт гласи следното: Длъжностни лица, които в нарушение на установения ред са издали заповед за командировка или специализация в чужбина, както и командировани лица, които виновно не са изпълнили задълженията си по командировката или специализацията, възстановяват неправомерно изразходваните средства в левове и във валута за командировката или специализацията. Валутните средства се възстановяват в левовата им равностойност по централния курс на Българската народна банка към момента на възстановяването или към момента на изразходването им, ако той е по-благоприятен за ведомството или предприятието.

   Умопомрачаващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването на групата чиновници от Министерство на културата за старта на 58-ото Биенале за изкуство във Венеция, е не само скандално и невероятно в своята наглост и безочие разхищение на парите на данъкоплатците, но ражда съмнения и за явна злоупотреба със служебно положение, смятат от сдружение „Зограф“. Фактите за неправомерно пилеене на парите на данъкоплатците от държавни служители, командировани за откриването на Българския павилион на Биеналето в града на гондолите, бяха изнесени наскоро в медийно разследване, но от МК още пазят мълчание дали и кога ще има наказани за въпросния скандал, изтъкват от сдружение „Зограф“.

       Първите три снимки са от фейсбука на Българския павилион на Биеналето във Венеция

www.facebook.com/BulgarianPavilion2019/photos

         Снимката  „Топлоизолационна плоча фибран“ е от сайта  https://stroitelni.bg

Pin It on Pinterest