Общество

Kъде да гледаме Евровизия 2023 и финалана 13 май от България?

Зрителите в България ще могат да гледат шоуто онлайн или по един от европейските ТВ канали

До момента, в който ще разберем кой е големият победител на конкурса за песен Евровизия 2023, остават броени часове. Грандиозният финал на най-гледаното телевизионно шоу в Европа е тази събота и ще започне в 22:00 часа българско време. Зрителите у нас ще могат да гледат шоуто в официалния канал на конкурса в YouTube. Феновете на Евровизия в България пък ще се съберат да гледат финалазаедно на специално събитие в София – Sofia Eurovision Party 2023

Големият финал на Евровизия 2023 на живо: https://www.youtube.com/watch?v=yinCSFz8PfU

Шоуто ще бъде излъчено на живо и по няколко от големите телевизионни канали, като част от тях са достъпни в България. Сред тях са италианският първи канал RAI 1,гръцкият ЕRT 1, испанските La 1  и TVE International, полските TVP 1 и TVP Polonia, арменският Armenia 1, германският Das Erstе, албанският RTSH 1, австрийският ORF 1,  хърватският HRT, чешкият ČT 2,  френският France 2 , кипърският RIK 1 и сръбският RTS 1. От неучастващитедържави в конкурса тази година шоуто ще излъчат и македонският първи канал MRT 1, както и черногорският втори TVCG 2.

Феновете на Евровизия в София ще могат да гледат шоуто заедно на Sofia Eurovision Party 2023. Събитието е почти разпродадено, а организаторите ще дарят част от приходите за три украински благотворителни организации – „Мати Украйна“, „Инсайт“ и United24.

Участници от 26 държави ще се борят за победата на Евровизия 2023 в Ливърпул. Шведската победителка от конкурса през 2012 Loreen е сочена за фаворит в тазгодишното издание с песента ѝ “Tattoo”. Израел, Финландия, Испания, Украйна, Франция и Норвегия също са сред фаворитите за големия кристален микрофон. Във финала ще има и две песни с българска следа – песента на Чехия “My Sister’s Crown” има куплет на български език, а Полша е представена от полякинята с български корени Бланка.

Украйна спечели правото да домакинства Евровизия 2023 след победата на рап групата Kalush Orchestra и тяхната песен „Stefania”. Поради продължаващите военни действия на територията на Украйна, организаторите на конкурса от Европейския съюз за радио и телевизия взеха решение да предоставят домакинството на конкурса на Великобритания, завършила на второ  място в Торино, благодарение на Сам Райдър и неговия международен хит „Spaceman”. Мотото на тазгодишното издание на конкурса, организирано от Би БиСи и украинската национална телевизия, е „Обединени от музиката“. Всяка година Евровизия се гледа от над 160 милиона зрители.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest