Ка-27 кацна на палубата на най-новата корветa „Гремящий“

Пилотите на Държавния център за летателни изпитания на руското министерство на отбраната приземиха хеликоптер Ка-27 на палубата на корвета „Гремящий“ в морето.

Последната корвета от проект 20385, построена в Санкт Петербург за Тихоокеанския флот, преминава през държавни тестове в морските полигони на Балтийския флот. Според министерството на отбраната екипажът на кораба, заедно с пилоти-изпитатели, проверяват работата на авиационния комплекс „Гремящий“, пише „Российская газета“.

За целта корабните хеликоптери на военноморската авиация и Балтийския флот летят над кораба и кацат на него – при различни метеорологични условия, през деня и нощта. До края на тази седмица пилотите на хеликоптери ще изпълнят повече от 30 кацания на палубата, включително в движение, на котва и в дрейф.

Преди това екипажът на кораба тества оръжия в Бяло и Баренцово море, изстрелва крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“ и артилерийски установки A-190 и АК-630 към импровизирани въздушни цели, а също отработи и торпедна стрелба по подводни и надводни цели, използвайки нови образци на морски оръжия.

Корветата „Гремящий“ е водещият кораб от проекта 20385. Това е подобрена версия на проекта 20380, която се различава от предшествениците си по подобрените ударни възможности, както и по системата за ПВО. Проектът предвижда инсталирането на универсална пускова установка на 8 крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“ вместо ракетния комплекс „Уран“. Боеприпасите на зенитния комплекс „Редут“ са увеличени от 12 на 16 снаряда.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest