Общество

Жител на Приморието пробяга 100 км около леглото си в самоизолация

Приморският спортист Дмитрий Якухний пробяга 100 км около леглото си за десет часа самоизолация, проверявайки подготовката си за ултрамаратон в пустинята Сахара.

„През април трябваше да участвам в най-тежкия ултрамаратон в света – MDS (Marathon Des Sables), 250 км в пустинята Сахара, но поради коронавируса той беше отложен. Реших, спазвайки режима на самоизолация, да пробягам 100 км около леглото у дома“, каза пред РИА „Новости“ Дмитрий Якухний.

Той добави, че се е подготвял за маратона (Дмитрий е единственият човек от Далечния изток, който трябваше да участва в MDS) в продължение на девет месеца и е решил да изпробва силата си. Според него семейството му първоначално възприело идеята като шега, но след това на децата им станало интересно – синът му Артьом и дъщеря му Никол дори пробягали част от разтоянието.

„Цялото семейство подкрепи инициативата, децата пробягаха малко, съпругата ми засне всичко на видео и приготви храна“, каза Дмитрий.

Той добави, че маратонът е продължил почти десет часа, съседите са „добри, приеха го с разбиране“. Според спортиста музиката също е помогнала за преодоляване на дистанцията. Диета – портокали, банани, „всичко в движение, както в редовните състезания“. За установяване на точното разстояние е помогнало специално устройство.

Дмитрий се включва в Instagram на всеки час, а финалното излъчване продължило половин час. Трудното дошло след 50-ия км, а 76-ият км от ултрамаратона около леглото се оказал най-тежък.

„Обикновено на 35-ия и 75-ия километър идва „стената“ – липса на въглехидрати, но аз се опитах да ям и пия по график“, каза Дмитрий. Спортистът финишира към 20:00 (13:00 московско време) местно време.

Началото на 35-ия маратон Des Sables е предвидено за 18 септември, състезанието ще се проведе в мароканската част на Сахара, по време на което участниците ще трябва да изминат 250 км за седем дни.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest