Жител на Петербург засне мираж над Ладога

Необичайно оптично явление наблюдаваха петербургчани на Ладога.

Те замръзвали, но продължили да снимат „течните“ гледки на хоризонта.

На 27 юли петербургският фотограф Антон Кубишкин разказа за „Фонтанка“ , че той и компанията му си почивали на Ладога в района на Моторни. Върху езерото и крайбрежието паднал студен въздух, а над него очевидно имало по-топъл фронт, което и предизвикало появата на миражите. Големи плавно променящи се „картини, напомнящи за мостовете през Нева в Санкт Петербург, подводници, планини и огромни морски чудовища“.

„Седях на брега, замръзвах, правех снимки и си представях какво би било в океана. И на сутринта слънцето ни подари прекрасна зора“, казва Антон в групата „Грибы и Грибники СПб“ във „ВКонтакте“.

Миражите възникват, когато се срещнат слоеве въздух с различна плътност и температура. Границата между тях отразява светлинни потоци като огледало. Същевременно наблюдателите виждат както реалния обект (може дори да е част от небето), така и неговото отражение в атмосферата. Т. нар. „долен мираж“ е добре известен на автомобилистите: в горещи дни над загретия асфалт въображаемият образ на небето създава илюзията за локва на пътя.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest