Жертви на войната: в Баренцово море откриха гробище на кораби

Хидрографския съд на Северния Флот „Ромуалд Муклевич“ откри на дъното на Баренцово море пет съветски и британски кораба, потънали през годините на Великата отечествена война.

Сред находките е патрулният кораб „Туман“, влязъл в неравен бой с три немски разрушителя през август 1941 г., неизвестен съд (предполагаемо потъналият с „Туман“ миночистач РТ-67), патрулният кораб „Пассат“, както и корветата Bluebell и разрушителят Matabele на Военноморските сили на Великобритания.

В рамките на завършителния етап на акцията „Помни войната“ моряците изпълниха над 500 км инструментално заснемане на релефа на дъното, съобщиха от пресслужбата на Северния флот. По-рано военните хидрографи потвърдиха координатите на гибелта на подводница Д-3 „Красногвардеец“, големия патрулен кораб БО-224, както и кораби и съдове на конвоя БД-5, потънали през 1944 г., пише „Российская газета“.

Патрулният кораб „Туман“ е модифициран от миночистач: на него са инсталирани две 45-мм оръдия, две картечници и 18 малки малки дълбочинни бомби. В утрото на 10 август патрулиращият в Килдинския пролив „Туман“ забелязва три немски разрушителя и съобщава за тях на щаба на флота, като така изпълнява бойната си задача. След това той прави димна завеса и започва маневри за отклоняване. Имащите многократно превъзходство в артилерията разрушители влизат в битка със съветския кораб и започват методичен обстрел.

Едно от първите попадения е в кърмовото оръдие на патрулния кораб, който няма как да отговори. Общо „Туман“ получава 11 директни попадения от 127-мм снаряди, загиват командирът и комисарят на кораба, въпреки това екипажът продължава да се бори за живучестта на кораба, като се опитват да го изведат на брега. В хода на боя червенофлотците Блинов и Семьонов извършват подвиг, като вдигат сваления флаг на кораба под огъня от куршуми. Половин час след началото на боя „Туман“ потъва с вдигнат флаг. Спасяват се 37 от 52 членове на екипажа.

Акцията „Помни войната“ се провежда от Северния флот съвместно с Руското географско дружество с цел увековечаване паметта на загиналите при защитата на съветското Заполярие през Великата отечествена война.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest