Жена разви 18 мутации на коронавируса

Възможно е в Русия да е открит нов вариант на коронавируса, който може да претендира за „титлата“ „руски“ по аналогия с „британския“.

Съвместно изследване на случая с 47-годишна пациентка беше публикувано от учени от Сколковския институт за наука и технологии, Института за проблеми с предаването на информация „А.А. Харкевич“ към РАН, Първия държавен медицински университет „И.П. Павлов“ и НИИ за грипа „А.А. Смородинцев“, пише руският сайт smotrim.ru.

Жената се е заразила с коронавирус през април, докато се подлага на химиотерапия поради злокачествено новообразувание (диагноза – неходжкинов лимфом IV стадия).

Нееднократните тестове показват, че вирусът е бил в тялото на пациентката с потиснат имунитет в продължение на 4 месеца и през това време е придобил 18 нови мутации.https://player.vgtrk.com/iframe/video/id/2258035/start_zoom/true/showZoomBtn/false/sid/smotrim_news/mute/true/?acc_video_id=2368780

Според учените две от мутациите са идентични с тези, открити по-рано при норки в Дания. Някои от мутациите съвпадат с тези на „британския“ вариант на коронавируса.

Както обясни пред в. „Известия“ Константин Крутовски, професор на катедрата по геномика и биоинформатика на Сибирския федерален университет (СФУ), професор от Гьотингенския университет (Германия), по-рано имаше предположения, че „британският“ щам се появява и в човешко тяло с отслабен или потиснат имунитет, но руското изследване показва, че придобиването на голям брой мутации е резултат от дълъг престой на вируса в един организъм. В същото време е рано да се правят някакви заключения относно „руския“ щам, тъй като е описан само един случай, отбеляза ученият.

Междувременно директорът на Центъра „Н.Ф. Гамалея“ Александър Гинцбург изрази предположение, че Русия има свой собствен уникален щам на коронавируса. Дали той е имал предвид публикуваното руско проучване, все още не знаем.https://player.vgtrk.com/iframe/video/id/2257663/start_zoom/true/showZoomBtn/false/sid/smotrim/mute/true/?acc_video_id=2368307

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest