Жена-космонавт от Русия ще лети до МКС

През есента на 2022 г. Роскосмос ще изпрати на МКС Анна Кикина, единствената жена в отряда на руските космонавти.

Разказваме ви какво се знае за първата рускиня, спечелила открития конкурс по набиране на космонавти.

35-годишната Анна Кикина е родена на 27 август 1984 г. в Новосибирск. Завършва училище със спортни пристрастия. През 2005 г. на курсове в Министерството на извънредните ситуации момичето става инструктор по обучение на населението на основите на първа помощ. През 2006 г. получава инженерна диплома по специалността „Защита при извънредни ситуации“ в Новосибирската държавна академия за воден транспорт. Две години по-късно, през 2008 г., тя получава още една диплома в същия университет, този път като икономист-мениджър със специалност „Икономика и управление на предприятия (транспорт)“.  Роскосмос

По-късно Анна решава да свърже живота си с журналистиката и става радиоводеща на „Радио Сибир“. В свободното си време се увлича по разни видове спортни дисциплини, рафтинг (спортен рафтинг по планински реки) и получава титлата майстор на спорта в тези области. Друго нейно хоби е парашутизмът – Кикина вече има зад гърба си 151 скока. Според „Лента“ Анна обожава да чете и гледа отново и отново „Властелинът на пръстените“. Друг неин любим филм е „Аватар“.  

През 2012 г. Анна разбира, че Роскосмос е обявил открит конкурс за позицията на кандидат за космонавт-изпитател и решава да участва.Максим Блинов/Sputnik

„Беше като гръм от ясно небе. Живеех си живота и изведнъж колега от радиостанцията съобщи, че е открито набиране в корпуса на космонавтите. Приех новината съвсем на шега и дори казах с насмешка: „Да, ще летим скоро“. Когато разбрах, че това е истина, се улових да мисля за това, че искам да бъда космонавт“, припомня си Кикина за решението си да подаде документи за конкурса.

Отборът продължава около година, като общо са избрани 304 кандидати, сред които 43 жени. Сред осемте победители в конкурса Анна е единствената жена.Roscosmos/via Globallookpress

Едва през 2014 г. Анна е записана за длъжността космонавт-изпитател, а оттогава тя се подготвя за полет в космоса. Едно от най-трудните изпитания е участието в изолационния експеримент SIRIUS, което симулира полет до Луната. То е проведено през ноември 2017 година.

На 27 юни 2020 г. в официалния акаунт в Twitter на Роскосмос се появи съобщение, че Кикина ще замине за МКС в състава на руския екипаж след 2 години. Ръководителят на отряда на руските космонавти, Олег Кононенко, в ефира на руската телевизионна програма „Вечерен Ургант“ уточни, че полетът ще се осъществи през есента.

В интервю за списание Glamour Кикина признава, че в деня на първия космически полет в живота ѝ няма да има време за романтика.Зиков Кирил/Агентство «Москва»

„Стартът, изстрелването, приближаването и скачването с космическата станция са ключови фази на полета. Не е най-подходящият момент за възторг. Само след свързване с МКС, вероятно можете да се отпуснете малко, да наблюдавате Земята и да осъзнаете, че мечтата ви се е сбъднала“, казва Анна.

Тя също се надява, че в бъдеще в руския отряд на космонавтите ще има повече жени.

„Разбира се, на мен [в отряда на космонавтите] не ми е скучно, но тъй като съм сама, ще е по-правилно, ако има повече жени. На Земята има много жени и мъже, но по някаква причина в отряда има само една жена. Надявам се и вярвам, че в следващия набор, който вече е в ход, ще бъдат наети повече жени, това вече трябва да се случи“, казва тя.

Последната рускиня, която е пътувала в Космоса, е Елена Серова – тя прекара 167 дни на МКС от септември 2014 г. до март 2015 година. Тя стана и четвъртата жена в космоса в историята на космонавтиката на СССР и Русия.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest