Известният живописец Петър Пиронков: Изложбата на Пловдивската бохема е едно духовно преживяване за Смолян и Родопите

Ценителите на изобразителното изкуство в Смолян ще бъдат зарадвани с изложба от шедьоври на Петимата пловдивски бохеми. Великолепни творби на Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Христо Стефанов и Димитър Киров ще бъдат представени в Художествената галерия. Откриването на ретроспективната изложба е на 25 юли от 18.00 часа.  Популярният живописец Петър Пиронков , който твори и в Смолян, е неин куратор. С него разговаряме за проекта му „Летни изложби в  Смолян“ и идеята му, за да подреди тази уникална експозиция.

– Господин Пиронков за трета поредна година организирате и представяте шедьоври на изобразителното изкуство. Разкажете повече за проекта Ви „Летни изложби в Смолян“ и за предстоящата изложба на Пловдивската бохема ?  

– Благодаря на община Смолян и на директора на галерията Иван Пеев, че участва в моя проект „Летни изложби в Смолян“. Всяка година в последната седмица на юли представяме по една изложба на световно ниво. Тази година организирам представителна извадка на Пловдивската бохема от 60-те и  70-те  години в лицето на така наречена петорка – Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Димитър Киров и Христо Стефанов. Целта на изложбата е да се покаже един цялостен поглед на участващите автори. В експозицията са включени произведения от 50-те години на миналия век до наши дни. Произведенията са на музейно ниво. Идеята ми е гражданите и посетителите да намерят един остров на духовността в Родопите.

– Представяте елитарно изкуство, каква е целта Ви ? 

– Чрез тези изложби на изтъкнати наши творци искаме да провокираме посещенията и консумацията на тази духовна енергия, която присъства в Художествената галерия в Смолян. Това е едно духовно богатство, което стои неизползваемо. С изминалите изложби доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява посещавайки Художествената галерия. 

– Колко творби ще бъдат представени на експозицията и какви сюжети разкриват ?  

– Това е една артистична живопис, която е явление в българската духовност. Експозицията се състои от 40 живописни произведения, като някои са монументални. Тя е  селектирана от голям брой произведения и носи един световен вкус за това що е то духовност и живопис. Сюжетите засягат вечната тематика на човешкото същество. Духът взема превес над материята в тези творби. Човешкото същество, което  преживява и има нужда  от духовна енергия.

– Разбрах, че и Вашият баща Енчо Пиронков ще бъде на откриването на изложбата. Подобни културни прояви с какво са полезни за хората, които преживяха изолация заради пандемията с коронавируса и всички виждаме, че животът става още по-труден? 

– Тези творци са оставили дълбока следа в българската култура. Единствен жив е останал баща ми –Енчо Пиронков. 

Искам да припомня, че тези творци са идвали на множество пленери в Родопите. Те са изградили вкуса на Смолян и ние им дължим в миг на изолация и отчаяние да покажем, че имаме дух. Тази изложба е едно духовно преживяване за Смолян и Родопите.

– Входът е свободен.  Освен Енчо Пиронков ще присъстват от УС на сдружението на колекционерите, творци , общественици и др. Използвам случая да поканя смолянчани и гостите на града да се запознаят, видят и  усетят света на артистичната бохемия в България. Експозицията ще може да се разгледа в Художествената галерия до края на месец септември т.г.

Pin It on Pinterest