Общество

Известен руски лекар отговори на чести въпроси относно коронавируса

Ако бременна жена заболее с коронавирус, то това не означава, че детето ще носи COVID-19, твърди лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников.

„Вече се наблюдават 39 бременни и млади майки. В нито един случай новороденото не е имало положителен тест за коронавирус. Бременните жени с COVID-19 се държат както и не бременните“, писа той в своя Telegram канал.

Мясников отбеляза, че коронавирусът не се предава чрез кърмене. Изследването е проведено на малка група от шест кърмещи жени.

Освен това лекарят поясни, че при коронавирус могат да се приемат препарати за сваляне на температурата.

„Отначало имаше съмнения, опасявахме се, че нестероидните противовъзпалителни препарати могат напротив – да усилят чувствителността към вируса. Затова препоръчвахме парацетамол. Днес няма повече такива опасения“, добави той, цитиран от „Взгляд“.

Мясников твърди, че медицинските маски, според единната позиция на ВОЗ и Роспотребнадзор, са задължителни само за определени категории хора: инфектирани, болни и техните близки, медици.

„Здравите хора НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да носят маски профилактично“, подчерта лекарят.

Той уточни, че „истинските нива на заразяванията по света са доста повече от броя регистрирани случаи“.

„Сега поради разпространението на тестването ще има рязък скок в регистрираните случаи. Нека това не подпомага разпространението на паника“, отбеляза Мясников.

Според него трябва да се ориентираме не от количеството заболели, а от броя хора в реанимации и от жертвите. По тази статистика можем да съдим за общата картина на ситуацията, смята докторът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest