Изтребителят Су-57 тества макети на нова хиперзвукова ракета

Изтребителят Су-57 „изпробва“ функционални макети на нова хиперзвукова ракета.

Опитен изтребител Су-57 извърши няколко изпитателни полета с макети на нова руска вътрешнофюзелажна хиперзвукова ракета. Това съобщи пред РИА „Новости“ източник от отбранително-промишления комплекс (ОПК).

Той поясни, че тези образци нямат двигатели, ракетно гориво и бойни части, но по размер, форма и тегло са идентични с истинските ракети. Освен това те са оборудвани със самонасочващи се глави и електрически вериги, което позволява да се провери как се съчетава електрониката на боеприпасите с бордовата апаратура на самолета-носител, пише „Российская газета“.

В рамките на изпитанията макетите бяха изпробвани във вътрешните отсеци на изтребителя на земята.

Събеседникът на агенцията уточни, че новата ракета принадлежи към клас „въздух-повърхност“.

Тя е предназначена за унищожаване на системи за противовъздушна отбрана (ПВО), противоракетна отбрана (ПРО), пускови установки на крилати и тактически балистични ракети.

Тя е малогабаритна, което ще позволи на Су-57 да извършва дълги маневрени полети с хиперзвукова скорост.

В близко бъдеще новата ракета ще премине и първи етап на изпитания, при който се проверява работата на стартовия ускорител, който изтласква ракетата от шахтата.

Припомняме, че по-рано в медиите изтече информация, че Су-57 ще бъде въоръжен с малогабаритен аналог на „Кинжал“. Той ще бъде разположен във вътрешните отсеци на изтребителя.

източник:

Pin It on Pinterest