Общество

Изтребителят МиГ-41 влезе в етап на опитно-конструкторски работи

Създаването в Русия на перспективен авиационен комплекс за далечен прехват (ПАК ДП) достигна ново ниво и се намира на етап опитно-конструкторски работи.

„Разработването на следващото поколение изтребители-прехващачи вече започна. Проектът за перспективен авиационен комплекс за далечен прехват под условното обозначение МиГ-41 е на етап опитно-конструкторски работи“, съобщава „Ростех“

Първите данни за създаването на нов височинен изтребител-прехващач се появявиха през 2018 година. Миналото лято генералният директор на компания „Микоян“ Иля Тарасенко заяви, че ПАК ДП ще бъде създаден на основата на концепцията за изтребител МиГ-31, пише „Российская газета“.

В резултат на това експертите предположиха, че новият самолет ще надмине предшественика си по отношение на тактико-техническите данни. Ако МиГ-31 може да ускори до скорост от 2,8 Маха, то максималната скорост на перспективния прехващач ще бъде 4-4,3 Маха. 

В същото време изтребителят ще получи ракети с голям радиус на действие и ще може да сваля не само самолети и крилати ракети, но и да лети в близкия космос и да заплашва вражеските спътници.

Също така е известно, че изтребителят МиГ-41 ще бъде създаден с помощта на нови стелт технологии. Бойният му радиус ще е в диапазона 600-1500 километра. 

източник:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest