Общество

Изтребителната авиация на Русия навършва 105 години

Към началото на Първата световна война в състава на военновъздушния флот на Русия има над 250 аероплана и 14 дирижабъла.

Той се смята за един от най-големите в света и единствения, който има на въоръжение стратегически бомбардировачи „Иля Муромец“. Авиацията на воюващите страни се развива стремително, започват да монтират картечници на летателните апарати, провеждат се първите боеве.

През март 1916 г. са сформирани армейските авиационни дивизии, в състава на които се появяват първите изтребителни авиоотряди на страната. Съвсем скоро на страниците на водещите световни вестници се появяват имената на първите руски асове.Самолет

Самолет „Иля Муромец“ на И.СикорскиСвободни източници

Въпреки численото преимущество, в началото на войната руската авиация търпи големи загуби, при това в много случаи не бойни. Френските изтребители Nieuport с мотор с мощност от 70 к.с. и Farman, част от които са представени в учебни варианти, са силно износени и се нуждаят от ремонт. Ситуацията се усложнява от това, че в Русия няма развито производство на авиодвигатели. Сериозен проблем е и недостигът на квалифицирани летци – целият авиопарк разчита на малко над 120 души, способни да вдигнат машина във въздуха.

В такива условия влизат в боя първите руски пилоти на изтребители. Един от най-известните руски асове от Първата световна война е подполковник Александър Казаков, който до края на войната сваля 32 вражески самолета и първи в света удачно изпълнява таран на германски апарат тип „Албатрос“. Евграф Крутен, Павел Аргеев, Иван Смирнов и Борис Сергиевски съществено съкращават летателния състав и флота на врага, като заедно унищожават няколко десетки самолета и аеростата.Nieuport IV

Nieuport IVДържавен централен музей за съвременна история на Русия/russiainphoto.ru

С особена храброст и героизъм се отличава морският летец Александър Прокофиев-Северски. През 1915 г. след раняване ампутират крака му, но той продължава да лети с протеза и сваля 13 аероплана. След октомврийската революция в Русия Прокофиев-Северски емигрира в САЩ, където по-късно става виден теоретик на бойната употреба на стратегическата авиация и един от основоположниците на съвременните американски военновъздушни сили.

Към края на Първата световна война руските ВВС съществено изостават от вражеските в технически план и по брой аероплани. Революцията и започналата след нея гражданска война влошават положението на летците, но славната история на руската изтребителна авиация не прекъсва, отбелязва „Российская газета“.

източник:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest