Изявление от oмбудсмана на Азербайджан

ИЗЯВЛЕНИЕ на комисаря по правата на човека (омбудсмана) на Република Азербайджан по отношение на ракетния обстрел на град Мингечевир, където се намират язовир и електроцентрала

За пореден път обръщаме внимание на световната общност, че от 27 септември 2020 г. арменските въоръжени сили продължават своя интензивен обстрел по гъсто населени цивилни селища, социални, културни съоръжения и стратегически обекти, използвайки тежка артилерия, самолети, специални ракетни системи и забранени оръжия.

По този начин, започвайки от 23:00 ч. на 4 октомври 2020 г., съгласно инструкциите на военно-политическата администрация на Армения, която все още не се е отказала от своята политика на окупация и агресивни действия, въоръжените сили на тази страна обстрелват с ракети гъсто населените цивилни селища на град Мингечевир.

По-специално подчертаваме, че една от ракетите, умишлено изстреляни от арменските въоръжени сили, е имала за цел електроцентрала в Мингачевир – град с население над 100 000, на повече от 100 км от района на бойните действия. Тя е паднала пред електроцентралата, а друга ракета – близо до дома на цивилни. За съжаление в резултат на ракетните атаки срещу частен дом, петима души са хоспитализирани с различни наранявания и къщата е понесла сериозни щети.

Бихме искали да ви информираме, че промишленият азербайджански град Мингечевир е от решаващо значение от стратегическа гледна точка и тук се намира най-големият язовир и електроцентрала в региона на Южен Кавказ. Нападението над този язовир и електроцентрала може да има сериозни екологични последици за целия регион Южен Кавказ.

Според Декларацията от Рио за околната среда и развитието (1992 г.) държавите са задължени да спазват международното законодателство, осигуряващо опазване на околната среда по време на въоръжен конфликт, и да си сътрудничат при по-нататъшното му развитие, ако е необходимо.

Във връзка с това заявяваме, че изстрелването на ракети, насочени към язовира и електроцентралата „Мингачевир“ от Армения, което сериозно нарушава нормите и принципите на международното право, включително нормите на международното хуманитарно право, по-специално Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, представлява сериозна заплаха за околната среда и енергийните доставки не само в Азербайджан, но и в целия регион.

За пореден път призоваваме международните организации да поискат от окупатора Армения безусловно въздържане от престъпни действия, които накърняват правото на живот на цивилното население, също така и на безопасна и здравословна среда, което е грубо нарушение на правата и свободите на човека и крие риск от дълбока екологична катастрофа за региона; да поискат освобождаване на Нагорни Карабах и съседните области, които са исторически територии на Азербайджан, и предприемане на спешни действия за установяване на международна правна отговорност.

Сабина Алиева

Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан

Pin It on Pinterest