Общество

Изявление на шейхулислам Аллахшукюр Пашазаде, Председател на Кавказкия мюсюлмански съвет

Агресивният арменски режим прибягва до нови военни провокации и от юли 2020 г. атакува с тежка артилерия нашите селища, разположени в азербайджанския регион Нагорни Карабах и прилежащите около него области и по държавната граница с Армения, както и нашите цивилни.

На 28 октомври Армения предприе ракетно нападение срещу древния ни град Барда след многократни обстрели от 27 септември насам на десетки азербайджански градове и села, включително Гянджа, втория по важност град на Азербайджан, който се намира на много голямо разстояние от района на бойните действия. В Барда са убити общо 21 души, включително малки деца, и повече от 70 души са ранени. Общият брой на убитите цивилни е повече от 90, а 392 са ранени; до момента са унищожени 2406 частни домове, 92 жилищни сгради, както и 423 цивилни обекти. Никой не може да остане безразличен към смъртта на невинните деца, убити в Гянджа и Барда.

Политиката на унищожаване на културното наследство в нашите окупирани земи, унищожаване на гробища, поругаване на джамии, разрушаване на храмове и религиозни паметници, принадлежащи на различни религии, фалшифициране на тяхната история и подмяна на произхода им, както и присвояването им чрез григорианизиране – всичко това е проява на арменски вандализъм. Агресивните арменски екстремисти са превърнали завзетите джамии в обори за животни и дори ги оскверняват по безпрецедентен начин, като отглеждат в тези обори животни, които се считат за харам в Исляма. В резултат на арменската агресия стотици джамии, храмове и църкви, хиляди гробища, 706 исторически паметници и музеи, 927 библиотеки, 1107 училища и 40 000 музейни експонати са унищожени и разграбени от арменски екстремисти в окупираните земи на Азербайджан.

Друга характеристика на арменския режим е разпространението на фалшива, клеветническа и провокаторска информация. Те казват, че „Карабах е Армения“ и дори се опитват да променят древните топоними в азербайджанските земи, които са окупирали, за да ги присвоят. Друг пример е, че са извършили актове на геноцид в Ходжали, Гянджа и Барда, но крещят по целия свят, че самите те са жертва на геноцид. Показател за политическата линия на Армения в най-новата ѝ история е оправдаването на престъпници от фашистката епоха и увековечаването на тяхната памет.

За съжаление арменската църква благославя тези агресивни и окупационни престъпления на Армения. Арменската григорианска църква дава благословията си за смъртта, а не за човешкия живот – най-свещената ценност и е абсолютно нелогично, че намира извинение за смъртта на деца и жени и убийството на цивилни. Светите писания на всички небесни религии, включително и Библията и словата на Исус, призовават хората да живеят и да позволяват на другите да живеят. Това поведение на арменското григорианско духовенство, което не успява да се съобрази с основните принципи на християнството и противоречи на миролюбивите призиви на Библията, е обида за религията, към която принадлежат. Фактът, че вместо да се молят за мир тези, които държат кръст в едната ръка и оръжие в другата, във военни окопи вдъхновяват своите войници да завземат азербайджански земи, поражда съмнения за това дали тези хора действително са религиозни фигури. Арменската държава и Арменската църква, които подстрекават наследниците си не към мир, а към насилие и призовават хората си да се бият до смърт, водят бъдещето на арменския народ към опасност – към катастрофа.

Призовавам лидерите на страните по целия свят, международните организации и религиозните водачи да дадат реална оценка на същността и възможните последици от апела на главата на Арменската григорианска църква към арменците по света. Ако религиозният център на Армения, която е моноетническа държава, насърчава фашизма, тероризма, окупацията, анексията и етническата и религиозна вражда, това е много опасна тенденция и представлява заплаха за мира и мирното съжителство на религии и цивилизации не само в региона, но и по целия свят. Армения осъзнава, че е безпомощна пред постоянството и упоритостта на страната ни за освобождаване на нейните международно признати земи от окупация. Тя също така осъзнава, че нейното поражение е неизбежно и се стреми да използва църковния фактор като крайна мярка в опит да представи конфликта като религиозен, като християнско-мюсюлманска конфронтация и следователно да осигури подкрепата на християнския свят. Фактът, че този фактор е опасен, беше многократно повтарян по време на нашите срещи с водещите световни лидери, включително онези, които се проведоха с посредничеството на главата на Руската православна църква, патриарх Кирил; католикос-патриарха на цяла Грузия, Илия II; и Световния съвет на църквите, в който участва арменският религиозен лидер, и беше недвусмислено подчертано, че използването на фактора религия в конфликти е абсолютно неприемливо, тъй като използването на този фактор противоречи на мирната същност на религиите.

Азербайджанското правителство и общество винаги са пледирали за мирно решение на конфликта и преговорен процес на различни нива, включително и религиозно ниво. Жалко е, че в замяна на нашите постоянни усилия за разрешаване на конфликта по мирен и справедлив начин, противникът, особено Арменската църква, продължава агресивното си поведение и подстрекателство. По този начин, последният апел, отправен от Гарегин II, католикос-патриарха на цяла Армения, призивът, който направи от името на Църквата към хората и дори към децата – да се бият до смърт – не е нещо, с което може да се гордее като религиозен лидер. Междувременно той се опитва да представи конфликта като религиозен и като християнско-мюсюлманска конфронтация, която може да предизвика още по-големи бедствия.

Светът трябва да знае, че в нашата праведна кауза ние не се противопоставяме срещу друга религия или нация, не сме извършили агресия срещу друга държава и считаме арменците, живеещи в Карабах, за наши граждани, а не врагове. Решени сме да живеем заедно с арменците, да развием Карабах и да го превърнем в проспериращо място.

Надяваме се, че тези наши намерения ще получат подкрепа от цялата световна общност, за мир и спокойствие в нашата родина, Азербайджан!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest